Nioåring nerbrottad av ordningsvakt

Pojkarna återfunna i Danmark – Sverige lämnar över ansvaret

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Pojkarna som våldsamt omhändertogs av ordningsvakter på Malmö central har nu båda hittats i Danmark.

Men trots att de är målsägande i utredningen efter ingripandet kommer ingen av dem att skickas tillbaka till Sverige.

Ansvaret för pojkarna har nu lämnats över till den danska socialtjänsten, skriver Sydsvenskan.

Efter det uppmärksammade omhändertagandet på Malmö central den 6 februari försvann de två ensamkommande flyktingbarnen.

I slutet av förra veckan hittades dock nioåringen på Jylland i Danmark – och nu har även tolvåringen återfunnits på Jylland, bekräftar Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Uppgifter: sökt asyl i Danmark

Till en början var det tänkt att pojkarna skulle skickas tillbaka till Sverige, socialtjänsten hade beställt en plats på Råby ungdomshem åt nioåringen, skriver Sydsvenskan. Men sedan även den äldre pojken hittats beslutade socialtjänsten i Malmö att återkalla sin begäran om handräckning till den svenska polisen. Det innebär att pojkarna inte kommer att återföras till Sverige.

Båda två befinner sig nu hos socialtjänsten i Danmark som har tagit över ansvaret för pojkarna. Mats Karlsson säger till Sydsvenskan att det finns obekräftade uppgifter om att pojkarna tidigare sökt asyl i Danmark, vilket kan vara skälet till att de valt att åka dit.

Kan höras av svensk polis

Samtidigt fortsätter utredningen mot de två ordningsvakter som misstänks för misshandel efter att ha ingripit mot pojkarna på Malmö central den 6 februari. Incidenten filmades av privatpersoner och videoklippen har väckt starka reaktioner.

Mats Karlsson på Malmöpolisen kan inte svara på om pojkarna nu kommer att höras av svensk polis i egenskap av målsägande i misshandelsärendet.

– Men generellt kan man säga att om vi behöver prata med någon i en utredning – det kan vara målsägande eller vittnen – och de finns hos en myndighet i Danmark har vi rutiner för hur vi kommer i kontakt med dem. Det är vi vana vid här nere i Skåne, det är inget problem, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt åklagare Ulf Hansson som är förundersökningsledare i ärendet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nioåring nerbrottad av ordningsvakt

Malmö

Migrationsverket