Sjöstedt: Vi är inte överens

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

Däremot tänker inte Jonas Sjöstedt prata om en S-ledd budget förrän förhandlingarna om valfrågan – vinster i välfärden – slutar i kompromiss.

– Hela målet är att komma överens i vinstfrågan, sedan tar vi budgeten, sa han vid en pressträff i riksdagen.

Besvikelsen hos Jonas Sjöstedt (V) efter att Socialdemokraternas Stefan Löfven meddelat att de inte kommer att sitta i regering tillsammans tycks ha bytts ut till förhandlingsglöd.

– Vi är ett vänsteralternativ och ett oppositionsparti, sa  Sjöstedt till reportrar på fredagen, kort efter att Löfven meddelat att han tänker bilda regering med Miljöpartiet, och för samtal med Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt inledde med att säga att V tänker släppa fram Stefan Löfven som statsminister, men att man den här gången gör det genom att lägga ner sina röster i statsministeromröstningen.

– Det är en skillnad mot den tradition vi har haft att rösta för socialdemokratiska statsministrar. Det hänger ihop med att vi inte ingår i regeringen, sa Jonas Sjöstedt.

Väntar på ett bud

Däremot för S och V samtal om V:s viktigaste valfråga, vinster i välfärden. Det kunde Aftonbladet avslöja redan tidigare i veckan.

– Våra förhandlingsgrupper har mötts ett par gånger och förhandlat om vinstfrågan. Vi är inte överens än. Men vi är inne i en sakdiskussion. Vi har också mötts på partiledarnivå så sent som i morse. De känner till vår position väldigt väl. De vill göra upp med oss i den här frågan. Nu väntar vi på att få ett bud som visar att vi kan hitta lösningar.

Är ni redo att vika er när det gäller stopp för vinster i välfärden?

– Nej det är vår hjärtefråga, vi vill verkligen ha förändringar som betyder något i vinstfrågan, och att vi får bort vinstjakten.

”Vinstjakt” är ett något mildare uttryck än tidigare från partiledaren. V gick till val på ett förbud mot välfärdsvinster. Flera av frågorna från reportrarna efter den formuleringen handlade om hur hårda krav V egentligen har för att komma till en kompromiss.

Behöver V:s stöd

– Vi har ett gott förhandlingsläge. Vi har bra kontakt med varandra. Vi har en bra samtalston, sa Sjöstedt.

Men han sa också, mellan raderna, att S kommer att få svårt att få igenom sin budget utan stöd från Vänsterpartiet. Utan Vänsterpartiet är Socialdemokraterna och Miljöpartierna mindre än Alliansen, konstaterade Sjöstedt.

– Vi har ett parlamentariskt läge där vi är nödvändiga för att få igenom budgeten. Vi pratar naturligtvis om hela politiska läget, men förhandlingarna handlar om vinster i välfärden.

På frågan om V kan komma att rösta ner en S-ledd budget om man inte får igenom ett förbud för vinster i välfärden sa Sjöstedt till Aftonbladet:

– Vi talar inte i de termerna, vi har inte sett budgetförslaget än. Hela målet är att komma överens i vinstfrågan, och sedan tar vi budgeten.

Publicerad: