Stenson har hittat strategin för US Masters

avTT

Foto: Christer Höglund/TT
Henrik Stenson, femma i år, känner nu att han hittat strategin för att lyckas i US Masters.

Strategiskt har Henrik Stenson hittat sin väg på Augusta National.

Nu vill han bara vara formtoppad till US Masters-veckan de kommande åren för att kunna utmana om den gröna kavajen.

– Jag vill försöka nå hela vägen, säger han efter sin femteplats i majortävlingen.

Med den delade femteplatsen i US Masters har Henrik Stenson, 42, nu slutat topp fem i samtliga fyra majortävlingar. Totalt har British Open-mästaren 2016 nått så högt i de stora mästerskapen vid nio tillfällen – fler gånger än någon annan svensk herrgolfare. Hans personbästa på Augusta National innebär den tredje bästa placeringen av en svensk på Augusta National efter Jonas Blixts andraplats 2015 och Peter Hansons tredjeplats 2012.

– Topp tio är alltid bra, men jag hade inte mitt ”A-game” den här veckan och därför slogs jag inte om det hela vägen, säger Stenson, som var sex slag efter vinnaren Patrick Reed, USA.

– Men det är ändå tillräckligt nära för att vi ska känna att vi ska kunna klara av det något av de kommande åren, om vi kan komma hit med bra form, fortsätter han.

Anlände sist till Augusta National

Stensons caddie Gareth Lord bar nummer 87 på sin klassiska vita caddiedräkt under Mastersveckan. Det innebär att svensken anlände sist av alla golfproffs till Augusta National eftersom caddier numreras efter när spelarna anmäler sig för spel. Först tisdag eftermiddag kom han in och gick endast fyra hål på kvällen. Dagen efter spelade han sista nio på förmiddagen.

– När du väl vet var du ska vara och du känner att du har koll på hur banan kommer att spelas handlar det mer om att spara energi. Det är lätt att övergöra det, säger Stenson.

Många som är debutanter eller som bara har fått spela Masters ett par gånger kan lägga fem till åtta timmar ute på banan och övningsområdet under måndagen och tisdagen, menar Stenson.

– Och så har de inget kvar sedan. Banan är så krävande att du måste ha energi när du väl är här, sedan får vi se om jag har ett annat upplägg inför Masters nästa år eller inte.

Han var på plats och spelade in veckan innan – på måndagen samma vecka som PGA-tourtävlingen Houston Open avgjordes. Vädret i Georgia var då dock allt annat än gästvänligt. Sju grader och snålblåst. Han slog inte ett enda fullt slag ute på banan.

– Det var bra förberedelser. Jag fick ut rätt mycket av att vara här den dagen och putta innan jag åkte till Houston, säger svensken.

Stenson vet dock inte om han i framtiden ska hålla kvar vid att spela veckan före årets första majortävling, vilket han har gjort de tre senaste åren.

– Jag har haft någon annan tanke på att åka hit och spela några varv istället och åka hem och träna puttning på snabba greener på Lake Nona.

"Några livstecken tidigare"

Hans tidigare bästa Mastersplacering på de föregående tolv starterna var en delad 14:e plats (2014), men han poängterar att han inte varit helt iskall under dessa år. Exempelvis var han delad sexa inför söndagen 2012, men en avslutande 81-runda förstörde allt.

– På tolv år hoppas jag att det har varit några livstecken tidigare, men det känns som att vi de sista åren har fått bra grepp på banan, säger han.

Svensken är sugen på att få ta på sig den gröna Masterskavajen. Tack vare British Open-segern är han garanterad spel på Augusta National i ytterligare tre år oavsett var Stenson ligger på världsrankningen.

– När man känner att man kan vara med och slåss om de främre placeringarna vill man försöka nå hela vägen fram, säger Henrik Stenson.

ARTIKELN HANDLAR OM