Sittstrejken över – nu har dottern fått flytta

NYHETER

I protest mot kommunen som inte ordnat en annan lägenhet till multisjuka dottern under hissrenoveringen ockuperade Anette Äkäslompolo hissen. Nu har ockupationen gett resultat, skriver Mitt i Sundbyberg.

– Det känns fantastiskt skönt att det löste sig, säger Anette till Aftonbladet.

I måndags kväll skulle man påbörjat renoveringen av en hiss i ett bostadshus i Sundbyberg. Men det gick inte då Anette Äkäslompolo bestämt sig för att ockupera hissen – för sin 27-åriga multisjuka dotter Sanna Hirvonen Äkäslompolos skull. Anledningen var att dottern, som är rullstolsburen, skulle bli fången i sin lägenhet under en månads tid under renoveringen. Kommunen hade nämligen inte lyckats hitta en lämplig evakueringsbostad för Sanna. Anette skulle därför sitta i hissen så länge det behövdes.

– Tills min dotter har någonstans att bo, tills situationen är löst och kommunen kan erbjuda ett boende som motsvarar min dotters behov, sa hon till Aftonbladet.

”Hoppas det här stärker andra”

På onsdagen var Anettes sittstrejk i hissen över, skriver Mitt i Sundbyberg. Hon lämnade efter sig en lapp med texten: ”Kära grannar! Sanna har fått en evakueringsbostad! Tack för alla hejarop och stöd. Skönt för alla att det ordnades till slut/Anette”.

– Det känns fantastiskt skönt att det löste sig – att hon fick ett boende till slut och inte behöver sitta inlåst, säger Anette.

Dottern ska få bo i en lägenhet på ett äldreboende i Sundbyberg där det finns tomma rum.

– Vi var färdiga med överflyttningen av Sanna vid tio igår kväll.

Anette tycker dock det är tråkigt att det behövs denna typ av aktioner för att saker och ting ska lösas.

– Det är jättesorgligt att sådant här inte sköts per automatik. Det gäller inte bara Sanna utan även andra människor – jag vet att det sitter folk inlåsta, som inte kommer ut. Jag tycker inte det är okej, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att det här stärker människor som lever under risk att bli inlåsta och att kommunen och fastighetsägare tar det här mer på allvar, att man inte kan göra så och att man förbereder det bättre. Det är oförskämt att de struntar i de som inte kan gå i trappor av olika anledningar.

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Anettes sittstrejk började i måndags.

”Är överväldigad”

Hon är tacksam över allt stöd hon fått för sin sittstrejk. Endast två grannar i tiovåningshuset har visat missnöje.

– Jag är helt överväldigad. Resten har varit jättetrevliga, de har kommit med mat och bullar och frågat om jag vill ha något. De har hälsat och stått och pratat – det har varit fantastiskt.

Dessutom har folk kontaktat henne via sociala medier och ringt. Några för att erbjuda bostad till Sanna eller för att tala om att de tycker att Anette gjort något bra.

– Det är väldigt många som tycker att jag är en bra mamma.

Även om både Anette och Sanna är lättade över att det löst sig så har kommunen fortfarande inte gett Sanna ett nytt. särskilt anpassat boende, som de beslutade om för två år sedan.

– Hon är glad över att inte vara inlåst. Men önskar att man istället ordnat en bostad som hon hade kunnat flytta till permanent till så klart, eftersom det inte är ordnat. Det hade varit det mest ultimata.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sundbyberg