Clinton-kampanjens smocka: Foliehatt för Donald Trump

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. Här är presenten som Donald Trump nog helst vill vara utan.

Hillary Clintons kampanj har släppt ett gör det själv-kit, så att både fastighetsmiljardären och andra kan tillverka sina egna foliehattar.

Den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton har flera gånger påstått att hennes republikanske motståndare lever i sin egen verklighet.

Nu tar Clinton-kampanjen det budskapet ett steg längre. Staben har släppt ett kit för att Donald Trump och andra som känner sig manade ska kunna tillverka foliehattar på egen hand.

Driver med konspirationsteoretiker

I beskrivningen till kitet skriver Clintons kampanj:
”Om vi väljer Donald Trump kan vi få en president som är hängiven till sanningen: Var är Elvis? Var filmade vi månlandningen? Vi vill vara säkra på att Donald Trump kan fortsätta sitt kunskapssökande utan några... intrång.”

För tydlighetens skull: Foliehatten har blivit en symbol för konspirationsteoretiker och andra som på nätet sprider material med tveksam verklighetsförankring.

För ännu mera tydlighets skull: Donald Trump delar inte beskrivningen av sig själv som verklighetsfrånvänd. Han hävdar att det i stället är Hillary Clinton och medierna som för väljarna bakom ljuset.

Attack vänds mot Trump

Även i samband med den sista debatten var Clinton-sidan snabba på prylfronten. Då kallade Donald Trump sin rival för en ”otäck kvinna”. Redan innan presidentkandidaterna hade lämnat sina podier fanns det t-shirtar med det budskapet att köpa på nätet. Senare har Hillary-fans gjort bland annat muggar, kepsar och kuddar där de tar tillbaka uttrycket från Trump.

Under ett valmöte på måndagen hängde den demokratiska senatorn Elizabeth Warren på trenden.

– Otäcka kvinnor är tuffa, otäcka kvinnor är smarta. Och otäcka kvinnor röstar, sa hon.

Det gäller att vinna flest set – inte bollar. Vi förklarar USA:s valsystem.

ARTIKELN HANDLAR OM