”Det var arbetsprov att avvisa utlänningar”

1 av 4 | Foto: Privat
Christer Silfverberg.

avOlof Svensson, Susanna Nygren

NYHETER

Christer Silfverberg jobbade i 15 år som entrévärd på olika restauranger i Stockholm och Solna. Han säger att ägarna kräver att man avvisar folk med utländskt utseende.

I dag skäms han över hur människor behandlades.

– Jag skulle vilja be alla om förlåtelse. Det måste vara fruktansvärt att bli stoppad för att man har fel hudfärg, säger Christer Silfverberg.

– Den som var ny fick stå längst ut vid entrén, som ett arbetsprov. Det gällde att visa att man kunde avvisa utlänningar. Då fick man försöka komma på en anledning till att avvisa dem – trots att de inte hade gjort något fel, säger Christer Silfverberg.

I 15 år arbetade Christer Silfverberg som entrévärd på klubbar och restauranger i Stockholm och Solna. Han ångrar i dag att han gjorde ett jobb som diskriminerade folk med utländskt utseende. Men det är inte vakternas eller entrévärdarnas idé, förklarar han, utan ägarna som tvingar sina anställda att agera rasistiskt.

– Det är alltid ägarna som ställer villkoren. Det ska inte vara några utlänningar på krogen och om ägaren kom en kväll och såg att det var många utlänningar fick man order om att skicka ut dem.

”Jäkla dumt att säga så”

Christer Silfverberg arbetade på flera välkända restauranger och krogar på Södermalm i Stockholm. På två av dem var budskapet från ägaren väldigt tydligt: Släpp inte in utlänningar.

– Man kunde säga att ”du misskötte dig sist du var här”. Även om det var första gången en person var där. Det var ju så jäkla dumt att säga så – det kände man ju själv.

Andra svepskäl kunde vara att säga att personen hade falskt-id eller att det var stammisar på väg och att man inte hade plats för fler.

– Man blir som vakt tillsagd att komma med alla möjliga skäl i förhoppning om att gästen ska börja diskutera högljutt i dörren och på så sätt straffa ut sig själv.

Utsatt

Det var svårt att säga ifrån eftersom man var i beroendeställning till restaurangägaren, säger Christer Silfverberg. Och var det någon som gjorde det fick hen ingen uppbackning av kollegorna.

– Det finns restauranger som inte håller på så här. Men majoriteten gör det.

Efter Aftonbladets avslöjande om hur vakter i Malmö diskriminerar besökare med utländskt utseende har vi fått många mejl av vakter, före detta vakter och entrévärdar. De berättar att fenomenet är utbrett även i Göteborg och Stockholm. Och precis som Christer Silfverberg skriver de att det är nattklubbs- och restaurangägarna som uppmanar sina vakter att avvisa folk med utländskt utseende.

Christer Silfverberg jobbar inte längre kvar som värd. Han orkade inte med arbetsklimatet och tyckte det var jobbigt att vara utsatt för hot om våld från gäster.

I dag skulle han gärna be restaurangbesökarna om ursäkt.

– Som före detta entrévärd så önskar man att man kunde ge de gäster som man felaktigt nekat inträde på krogen en ursäkt och be om förlåtelse.

”Stämmer inte”

Aftonbladet har sökt de restaurangägare som Christer Silfverberg har pekat ut och fått tag på en av dem.

Han förnekar att man ska ha uppmanat värdar och vakter att avvisa människor med utländskt utseende.

– Det stämmer inte. Jag vill inte ha in kriminella eller drogade personer på min restaurang men jag nekar aldrig någon på grund av hudfärg, säger han.

Restaurangägaren påpekar att han till hans personal till 90 procent består av folk med utländskt ursprung och att det aldrig skulle falla honom in att neka någon av det skälet.