Cajsa, 3, fick tillbaka sin blodsockermätare – tack vare Facebook

Foto: Cajsa,3, med mamma Caroline Sandberg. Till höger en bild på den nu upphittade blodsockermätaren.
NYHETER

Treåriga Cajsa tappade sin livsviktiga blodsockermätare på ett lekland i Norrköping. Då skrev hennes moster en efterlysning på Facebook. Efter att över 12 500 personer engagerat sig kunde mätaren hittas.

I lördags besökte treåriga Cajsa och hennes familj ett lekland i Norrköping, skriver Norrköpings Tidningar. Cajsa fick nyligen diagnosen diabetes typ 1 och har en liten dosa fasttejpad på magen som gör att familjen kan läsa av blodsockervärdet med en handkontroll.

– Diabetes innebär att vi hela tiden måste hålla koll på hennes blodsocker och reglera hennes insulinbehov, och den här mätaren ger oss signaler så vi ser var hon ligger. Utan den här dosan så måste vi hela tiden sticka i hennes fingrar, säger Cajsas mamma Caroline Sandberg.

Under leken märkte familjen plötsligt att signalen från dosan försvann. Cajsa hade tappat mätaren. Familjen letade i över en timme, men utan resultat.

Över 12 500 engagerade sig

Då skrev Carolines syster Veronica ett Facebookinlägg där hon efterlyste tips om var blodsockermätaren kunde vara. Och gensvaret blev större än förväntat. På ungefär ett dygn hade 12 500 personer engagerat sig och systrarna fick många mejl. Flera tipsare hade sett dosan nära en speciell rutschkana.

– Nästa dag åkte Cajsas pappa och min syster dit och letade och fann den i närheten av där folk hade tipsat. Vi hade aldrig hittat den annars, så det är fantastiskt säger Caroline Sandberg.

Hade ni väntat er att så många skulle engagera sig?

– Nej verkligen inte, vi tänkte kanske att någon bekant skulle se inlägget. Jag tycker att det är jättehäftigt och är jättetacksam att folk är så hjälpsamma, säger Caroline Sandberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook