33-årige terrormisstänkte släppt på fri fot

Av: John Granlund, Lina Törnqvist, Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Den 33-årige man som misstänkts för förberedelse till terrorbrott släpptes på fri fot på fredagseftermiddagen – efter att ha vallats på en misstänkt brottsplats av Säkerhetspolisen.

– Min huvudman har fått peka ut vissa saker och ge vissa svar, säger Leif Silbersky.

Den 33-årige mannen häktades i går av Uppsala tingsrätt som skäligen misstänkt - den lägre misstankegraden - för förberedelse till terrorbrott.

Utredningen har hanterats av Säkerhetspolisen - som hänvisar alla frågor till åklagaren Ewamari Häggkvist på Rikesenheten för säkerhetsmål.

– I ärendet framkom det uppgifter som gjorde att vi inte kunde vänta med åtgärder i söndags. Nu har utredningen visat uppgifter som gör att åklagaren bedömer att det inte finns skäl att hålla mannen häktad, säger Simon Bynert på Säpos presstjänst.

Vallades under fredagen

I ett pressmeddelande skriver Åklagarmyndigheten att mannen släpptes i eftermiddags och att han fortfarande är misstänkt för brott. Misstankarna ska dock ha försvagats under dagen.

– De utredningsåtgärder som genomförts efter häktningen i går har lett till att det inte längre finns skäl att hålla den misstänkte mannen frihetsberövad. Förundersökningen fortgår emellertid, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist.

Försvarsadvokaten Leif Silbersky uppger att Säpo under fredagen vallat 33-åringen på en misstänkt brottsplats – vilket lett till att mannen senare under dagen släppts fri.

– Det är helt korrekt och riktigt. Jag har själv deltagit i aktiviteter tillsammans med Säpo i dag där min huvudman har fått peka ut vissa saker och har gett vissa svar. Därefter har man kontrollerat hans uppgifter som visat sig vara helt korrekta och då har man dragit slutsatsen at than inte ska vara frihetsberövad och släppt honom på fri fot, säger Leif Silbersky i Aftonbladet TV.

"Förnekar all inblandning"

Leif Silbersky uppger att hans klient har samma inställning till misstankarna som han haft hela tiden.

– Han förnekar all inblandning och brott.

Om Säkerhetspolisens hantering av utredningen säger Silbersky:

– Det har varit både vin och vatten. Jag tycker nog man har överreagerat. Jag kan förstå att man vill utreda vissa saker men det finns ingen anledning att frihetsberöva honom. Och det visar sig ju också att jag har rätt i det eftersom man har försatt honom på fri fot.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN