Örjan, 13, grillade Anna Kinberg Batra

NYHETER

När Anna Kinberg Batra besökte Vasaskolan i Hedemora hamnade hon i skottgluggen.

Eleverna hade förberett flera sylvassa frågor.

– Hur känns det att vara hos oss lantisar? frågade Örjan Klint, 13 år.

På måndagen besökte Anna Kinberg Batra (M) Vasaskolan i Hedemora för en frågestund som filmades av SVT Nyheter Dalarna. Om den moderata partiledaren trodde att det skulle bli en avslappnad tillställning trodde hon fel. Eleverna hade förberett sig med kritiska frågor och var taggade till tänderna.

– Hur känns det att vara hos oss lantisar? frågade Örjan Klint, 13 år.

Frågan syftar på ett uttalande som Anna Kinberg Batra gjorde under valrörelsen 1998. Hon sa att ”Stockholmare är smartare än lantisar” i ett klipp som har blivit en klassiker.

– Jag sa i tv en gång för snart 20 år sedan att stockholmare är smartare än lantisar. Det var inte meningen. Det var dumt och dåligt och det är helt rätt att jag blir retad för det än i dag, för det var jättedumt, svarade hon på Örjans fråga.

”Såg du några fjäll i Falun?”

Men stormen var inte över där för Anna Kinberg Batra. En klasskamrat till Örjan hade också läst på inför partiledarbesöket.

– Har du varit i Falun? I så fall, såg du några fjäll? frågade han.

Under skid-vm i Falun ifjol sa Anna Kinberg Batra att ”sådana här arrangemang sätter Sverige och svenska fjällen på kartan”. Men Falun ligger 20 mil från närmsta fjäll.

– Den är också bra. Ja, jag har varit i Falun. Jag såg hoppbacken, men inga fjäll. Jag har heller aldrig påstått att Falun ligger i fjällen. Jag sa att hoppades att skid-vm kunde locka turister. Då menade jag till hela landet, och då ingår fjällen. Men jag sa aldrig att Falun låg i fjällen, svarade Anna Kinberg Batra.

ARTIKELN HANDLAR OM