Myterilarm från Trumpkampanjen: ”Han kan skada oss”

1 av 4 | Foto: Donald Trumps kampanjchef Corey Lewandowski tillsammans med ”The Donald”.
NYHETER

Donald Trump är inte den ende kontroversiella personligheten i sitt läger.

Kampanjchefen Corey Lewandowski pekas som skälet till att det ryktats om myteri inifrån miljardärens framgångsfabrik.

– Jag är orolig att kontroversen kan skada Donald, säger Roger Stone, ex-medarbetare till Trump.

Corey Lewandowski polisanmäldes i förra veckan av Breitbart-reportern Michelle Fields. Hon menar att Donald Trumps kampanjchef angripit henne och fysiskt hindrat henne under ett valmöte, han ska aggressivt ha ryckt henne i armen, uppger bland annat NBC News.

”Trump lyssnade på min fråga men innan han hann svara rycktes jag bakåt. Nån hade gripit tag i min arm och ryckt ner mig” har Michelle Fields skrivit om händelsen.

Trumps läger och Corey Lewandowski har gått till hård motattack och kallar Fields för ”uppmärksamhetssökande” lögnerska. De kallar nämligen anklagelsen för helt och hållet påhittad.

Vad som skett utreds nu av polisen i Jupiter, Florida. Men det är ett exempel på vad som är ett gruskorn i det väloljade och vinnande Trumpmaskineriet.

Corey Lewandowskis pr-problem kommer i ett känsligt läge för Trumpkampanjen eftersom miljardären anklagas för att föra sig med en hätsk retorik som främjar våldsamheter från hans anhängare. Trumps kritiker har därför siktat in sig på Lewandowskis påstådda angrepp på reportern.

Och nu börjar fler historier från Corey Lewandowskis förflutna flutit fram.

Politico publicerade under supertisdagen uppgifter om att kampanjchefens hårföra och oförsonliga stil har lett till att andra inom kampanjen nyligen planerat ett myteri.

Lewandowski anklagas i artikeln för att vara ”fysiskt aggressiv mot reportrar, för att komma med sexuella insinuationer mot kvinnliga journalister samtidigt som han verbalt attackerar konservativa tjäntemän och medarbetare som han anser ifrågasätter hans auktoritet”. Anklagelsen bygger på uppgifter från 20 anonyma medarbetare från Trumps kampanjläger, skriver Politico.

De berättar också att det till och med hade författats ett klagobrev som skulle överlämnas till Donald Trump om problemen. Men eftersom Corey Lewandowski sällan lämnar miljardärens sida så fick de inte tillfälle innan en rad viktiga segrar fick dem att blåsa av myteriet. Gruppen bakom ansåg att det skulle skada dem att lämna in klagomålen eftersom det i det läget var osannolikt att Trump skulle genomföra några förändringar i en framgångsrik kampanj, skriver Politico.

Men det är inte bara anonyma källor som rapporterar om Lewandowskis metoder.

Amerikanska The National Press Club släppte under måndagen ett uttalande där de vädrade sin oro ”efter det ökade antalet attacker och hot mot journalister som bevakar presidentvalet i USA, särskilt flertalet oroande rapporter från Donald Trump möten”.

Trump republikanske rival Marco Rubio var ännu tydligare i sitt budskap och riktade in sig på Lewandowskis polisanmälda attack mot Breitbart-reportern:

– Om min kampanjchef hade gjort så, då hade min kampanj varit över. Han hade varit tvungen att säga upp sig och min kampanj hade ändå kunna vara över, säger Rubio.

Trumps tidigare rådgivare Roger Stone säger att han är rädd att Lewandowski kan vara en belastning för miljardären på vägen mot Vita huset. Men samtidigt är det få i Trumps läger som tror att han kommer förändra det framgångsrika konceptet som nu gjort honom till en solklar favorit, och som under natten mot onsdag också ser ut att ge honom en viktig seger i Florida. En stat där vinnaren får statens alla delegater med sig till presidentnomineringen.

ARTIKELN HANDLAR OM