M kräver svar om blåljus-attacker

Attacker på utryckningsfordon har fått Beatrice Ask (M) att se rött.

I en interpellation kräver hon svar på vad Anders Ygeman (S) gör för att få stopp på problemet.

– Vi måste skicka ut signaler att det här är något som får konsekvenser, säger hon.

De senaste dagarna har det rapporterats om flera attacker på utryckningsfordon. Mest uppmärksamhet har en händelse i söndags fått, då en ambulans som var under utryckning för att hjälpa en patient vandaliserades i Tensta.

Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet och tidigare justitieminister, har nu skrivit en interpellation i riksdagen där hon kräver svar från inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Han har sagt att han tänker tillsätta en utredning men jag vill veta när och vad man ska göra i avvaktande på det, säger hon.

”Måste få konsekvenser”

Moderaterna vill bland annat tillsätta fler poliser och satsa mer i utsatta områden för att komma åt problemet. Det viktigaste är att skicka en signal till de som begår brotten att samhället ser mycket allvarligt på det, säger Beatrice Ask.

– Att ge sig på utryckningspersonal som är ute och räddar liv är något som vi ser väldigt allvarligt på och som måste få konsekvenser, det ska folk få veta, säger hon.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till Aftonbladet att han är upprörd över den senaste tidens vandalisering av utryckningsfordon.

– Det är upprörande och det måste ge kännbara straff att ge sig på dem som ska skydda alla oss andra, säger Ygeman.

Han satt i fredags i krismöte med flera representanter för blåljussverige och diskuterade just problematiken med att många i utryckande tjänst känner sig otrygga. Bland annat pratade man om att säkra ett bra straffrättsligt skydd för blåljuspersonal som blir utsatta för hot och våld.

”Måste få ihop Sverige”

Även Ygeman nämner, precis som Ask, att man måste komma åt de sociala klyftor som finns i samhället.

– Fler poliser närmare medborgarna så att medborgarna känner sig trygga i utsatta områden, säger inrikesministern och säger att det är viktigt att vända utvecklingen av stigande arbetslöshet och sjunkande skolresultat i dessa områden.

– Vi måste få ihop Sverige, säger Anders ygeman.

Publisert:

LÄS VIDARE