Fick höra att hon hade hemorrojder – var cancer

Nooshin, 52: ”Var en otroligt jobbig period i mitt liv”

Nooshin Shojaat, 52, hade kraftig värk och blödningar från ändtarmen. Hon besökte sjukvården flera gånger och fick höra att hon hade hemorrojder.

Trots tre remisser och upprepade undersökningar dröjde det fem månader innan vården upptäckte sin egen miss – Nooshin hade cancer.

– Jag tappade lusten att leva, säger Nooshin Shojaat.

Det var våren 2015 som 52-åriga Nooshin Shojaats besvär tog sin början. Hon fick fruktansvärt ont i bäckenområdet, speciellt på höger sida, vilket gjorde det svårt för henne att sitta eller ligga på ryggen.

– Det var en otroligt jobbig period i mitt liv, både fysiskt och psykiskt. Jag kände mig konstant utmattad och yr under en längre tid med mycket värk i kroppen, säger Nooshin, som tappade glädjen i sitt jobb som lärare.

Vid upprepade tillfällen besökte hon vårdcentralerna Fågelbacken och Ellenbogen i Malmö för att få hjälp.

Men hennes smärtor bagetaliserades, som Nooshin upplevde det. Hon beskriver vissa sjuksköterskor och läkare som otrevliga och oförstående, medan andra bemötte henne rättvist.

– De har slussat mig fram och tillbaka när jag mått så pass dåligt och ingen har tagit mig på allvar, säger Nooshin Shojaat.

”Jag tappade lusten att leva”

Den 7 april 2015 fick hon en akuttid. Då hade hon haft starka smärtor i två månader och läkarna konstaterade samma sak som de gjort tidigare, att Nooshin hade hemorrojder. På grund av smärtorna hade ändtarmen inte kunnat undersökas ordentligt.

Under tiden gick hon på receptbelagda mediciner men mådde fortfarande dåligt.

– Jag tappade lusten att leva. Kunde knappt koncentrera mig på jobbet, ville bara var hemma och inte träffa folk och var väldigt nere samt låg på energi.

Först i augusti upptäckte vården inom Region Skåne sitt misstag när Nooshin undersöktes under narkos: hon hade ändtarmscancer. Då hade hon gått ner 12 kilo sedan hon först börjat få ont.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som i mars i år kom med sitt beslut. Där riktar tillsynsmyndigheten skarp kritik mot hur vården hanterat situationen och pekar på felaktiga prioriteringar, otydlighet och att Nooshin borde undersökts under narkos mycket tidigare. ”Vården var inte av god kvalitet”, skriver IVO.

”Det här är inte bra”

Benny Ståhlberg, chefsläkare vid Skånes universitetssjukhus, var den som upprättade en lex Maria-anmälan. Han är mycket självkritisk efter turerna.

– Jag beklagar det som hänt. För det första kan vi säga att det är en rad händelser som inte är bra. Här är fördröjningar och sedan är diagnosen svår men det kan man inte skylla på.

Enligt lex Maria-anmälan anges hög arbetsbelastning på akut- och kirurgmottagningen som en av orsakerna. Men Benny Ståhlberg menar att framförallt kommunikationen brustit. Han kommer att lyfta upp händelsen till sjukhusets ledningsgrupp eftersom han menar att IVO:s kritik är så pass allvarlig.

– Jag måste ju gå igenom det här noga. Det här är inte bra och vi måste dra lärdomar av det, säger han.

”Vem orkar när man är sjuk?”

I dag är Nooshin Shojaat på bättringsvägen och efter sex veckors strål- och cytostatikabehandling visade senaste röntgenbilden att den tidigare tio centimeter stora tumören, till allas förvåning, är borta. Samtidigt är hon fortfarande kritisk till vården.

– De behöver ta patienter på allvar och se oss som människor istället för nummerlappar. Man måste verkligen stå på sig och försöka övertala sjukvården för att få en tid. Vem orkar hålla på med det när man är sjuk?

Publisert:

LÄS VIDARE