"Vi älskar varandra lika mycket alla tre"

NYHETER

Anna, Magnus och Marina föll pladask på en dejt

1 av 6 | Foto: – Normerna om hur man ska leva bryts sakta men säkert. Vi är inte konstigare än andra, säger Magnus Larsson med Anna Larsson och Marina Oparusic-Moravcecic.

KINNARUMMA. De lever tre tillsammans, och de älskar varandra.

– Det finns ingen svartsjuka. Alla kan inte ha lust samtidigt, då är det bra att vara tre, säger Anna Larsson, 38.

Välkommen till familjen med tre förälskade föräldrar, fem barn, tre katter och en hund.

Att hålla ihop en kärleksrelation på två kan vara komplicerat. Hur går det då att vara tre?

Alldeles utmärkt, berättar Anna och Magnus Larsson, 39, och deras flickvän Marina Oparusic-Moravcevic, 39.

Det är en livlig och öppen stämning i huset i byn Kinnarumma utanför Borås. Ett gäng barncyklar ligger vid ytterdörren och på studsmattan är det full fart. På altanen har någon satt på musik. Det som tidigare var ett gift par och en singelmamma har blivit en storfamilj av ovanligt slag.

Dejtingsajt

De firar ett år som sambo alla tre. Och de är helt öppna med sin ovanliga relation. När vi sitter och fikar vid det stora köksbordet dyker barnen upp hipp som happ och ser inget konstigt med att ha en pappa och två mammor.

– Vi ser oss inte som annorlunda, vi är lite fler bara, säger Magnus. En del tror att jag är en player för att jag är en man med två tjejer, men jag råkar helt enkelt älska två underbara kvinnor. Vi lever i en jämställd relation alla tre.

Allt började för tre år sedan, med att Anna och Magnus sökte en tjej via en dejtingsajt. De hade varit ihop i sexton år.

– Det är lätt att tro att man söker extra spänning för att man har det dåligt. För oss var det tvärtom – vårt förhållande var på topp. Eftersom vi är väldigt öppna så ville vi testa att träffa en tjej för lite krydda i sexlivet.

Sa klick för alla tre

Marina var separerad med tre barn och var inte heller ute efter något allvarligt.

– Men det sa klick redan vid första fikadejten. Anna och Magnus var så härliga och avslappnade att jag plötsligt inte kunde tänka mig några andra. Det var rätt, helt enkelt. Jag visste att jag var bisexuell, men hade faktiskt ingen aning om vad polyamori var, säger hon och skrattar.

Anna och Magnus blev också blixtförälskade, båda två.

– Det var fantastiskt att ses, och vi kände direkt att vi ville träffa Marina igen, berättar Anna.

Så började deras kärleksförhållande. Efter ett par år tog de steget till sambor. Marina och hennes tre barn flyttade in hos Anna och Magnus och deras två barn.

Jag undrar förstås som alla andra - vad tyckte barnen?

– När jag växte upp var det väldigt mycket hysch-hysch kring kärlek och sex hemma - om någon pussades på tv så bytte vi kanal... Jag är tvärtom väldigt öppen mot mina barn, säger Marina. Jag förväntade mig förstås massor av frågor när jag berättade, men de sa bara "Så då älskar du alla lika mycket".

– Om inte barnen hade samtyckt hade vi inte flyttat ihop. Vi utgår från dem hela tiden och det är viktigt att de trivs ihop, säger Magnus.

Ingen dömer

Andréa, 14, är dotter till Anna och Magnus. Hon säger:

– Vi barn tyckte inget särskilt egentligen. Jag har alltid kämpat för att få folk ska få leva som de vill, så det känns inte konstigt. Huvudsaken är att alla är lyckliga.

Och omgivningen då?  Visst kan det komma lite frågor på den lokala bypuben, men ingen har varit dömande, berättar de. Anna och Magnus hade bott i Kinnarumma länge, så folk kände dem redan. De tre ringde också till barnens skolor för att informera om den nya familjebildningen. 

Den självklara frågan: Delar ni säng alla tre?

– Ja! blir svaret. Sängen är 210 bred så vi får plats.

– Jag gillar inte att sova tätt, så jag har eget täcke medan Magnus och Marina delar. Det passar alla, säger Anna.

Att Anna är den minst keliga står snabbt klart.

– I början förstod jag inte att Anna kunde vilja ligga för sig själv i soffan, men nu vet jag att hon bara är sådan. Hon behöver inte lika mycket bekräftelse. Då får jag gosa med Magnus i stället, säger Marina.

Är ni aldrig svartsjuka?

– Nej, jag tror faktiskt aldrig att någon känner sig utanför och osedd. Om det skulle hända så skulle den personen säga till, säger Magnus.

Marina och Anna håller med. Alla tre jämför sin kärlek med att det går fint att älska många barn. De älskar dessutom två vuxna var.

– Om Magnus och Marina vill gosa ihop i soffan och jag inte vill så är det ju jättebra. Jag blir bara glad av att se det, säger Anna enkelt.

Tänker ni att ni kommer att hålla ihop hela livet?

Svaret kommer blixtsnabbt:

– Absolut! Vi kommer att bli gamla ihop alla tre, det finns inget alternativ. Det blir rullatorrace ihop när vi blir gamla.

Det här är polyamori:

Ordet kommer från grekiskans poly (fler) och latinets amor (kärlek).

Principen är att inte begränsa kärlek till monogama parrelationer. Polyamori innebär att ha flera kärleksrelationer (sexuella och/eller romantiska) samtidigt, med samtycke från alla inblandade.

Det kan handla om olika varianter, som att en ensamboende person har relationer med flera samtidigt, eller att fler än två lever ihop.

Poylgami - månggifte - är en annan sak.

Källa: RFSU

ARTIKELN HANDLAR OM