Så dödshotas barnen av pedofiler på nätet

Den nya trenden är tydlig: nätpedofilerna arbetar allt mer med grova hot.

Barnen får i sina telefoner foton av vapen och blodiga knivar.

Deras hund ska dö.

Deras föräldrar brännas levande.

Själva ska de våldtas.

Om de inte genast skickar nakenbilder på sig själva.

Av en rad högaktuella sexualbrottsdomar framgår hur barn dödshotas. En åttaårig pojke som spelar Minecraft kontaktas på Skype av en man som säger att pojken måste filma sitt könsorgan, annars ska hans föräldrar dödas.

Ur polisförhör med pojken:

”Det kändes väldigt läskigt för att, för då trodde jag ju verkligen på det.

Så då gjorde jag det. Jag bara filmade den direkt”

För sina föräldrar berättar han ingenting.

Samme gärningsman tjatar på en 14-årig flicka på forumet Kamrat att skicka bilder när hon kissar. Han ska döda hennes mamma annars. Han uppger deras hemadress.

Flickan avvisar honom, men säger i förhör att det var “läskigt, jobbigt”:

”Speciellt när han nämnde mamma, att jag inte skulle få se henne igen.

Efter detta har jag inte gått ut så mycket. Jag gillar inte att vara ensam.”

Mannen dömdes i hovrätten i Göteborg förra månaden för brotten och överlämnades till rättspsykiatrisk vård.

Hotade flera flickor

De brutala hoten återkommer i andra aktuella pedofilhärvor. För några veckor sedan dömdes en 22-åring från Spånga som försökte skrämma flickor att skicka bilder, och sälja sex.

Dina tänder ska slås ut med kofot

Din familj blir bränd levande

Komer facking se till att du blir sönderslagen

En 14-årig flicka får två bilder skickade till sin telefon: en visar en pistol, en annan en hand som håller en batong. Hon bryter ihop i skolan.

En 13-årig flicka får veta att hon ska våldtas.

Vill du verkligen bli såld som en hora och dina föräldrar döö

Flickan beskriver i förhör sin reaktion:

”Ja alltså jag kände ju hjärtat slå fortare å liksom hur tårarna brändes bakom ögonen för de, jag blev ju skiträdd så jag kunde nästan inte andas.”

Till samme gärningsman vädjar en annan 13-årig flicka: Du skrämmer mig

Mannen svarar:

Bra för allt sån här kan jag göra. Du ska ta bild på din kropp och skicka annars får du ett helvete.

De utsatta barnen finns över hela Sverige. En 14-åring som bor över 50 mil från gärningsmannens bostad förs till barnpsykiatrins akutmottagning. Hon har fallit ihop på golvet hemma. Hon kan bara säga två ord: “mördare” och “farligt”.

Det tar ett dygn innan hon kan berätta att en man som säger att hon måste sälja sex sände foton: av en köttkvarn, en batong, knivar och en pistol. Han skickade även en bild på huset där hon bor.

Arbetar med stress

För några år sedan pågick den så kallade groomingprocessen under en längre tid, förövarna la ner mycket tid och möda på att hitta och skapa en nära relation till sina offer. Många barn lyckades under processen genomskåda lögnerna och de falska kontona. Kvar blev barnen som verkligen grundlurades, fick ekonomiskt utbyte eller hade ett självskadebeteende som utmynnade i destruktiva sexuella handlingar.

– I dag har hoten kommit in på ett helt annat sätt, säger Jörgen Lindeberg, kriminalinspektör vid gruppen mot sexuella övergrepp på barn på NOA (Nationella Operativa Avdelningen) i Stockholm.

– Det innebär att i dag är inget barn ”säkert”. Inget barn, dina, mina eller vilka som helst i tidiga tonåren eller lägre står emot hoten och risken för att skandaliseras hos kamrater, i skolan och inför föräldrar, säger Jörgen Lindeberg.

Förövarna arbetar med stress: barnen får kort tid på sig att undkomma hoten. Om en timme, om en kvart måste de lyda. Vanligast är hotet att bilderna ska spridas, men det är under förändring.

– Hoten har blivit grövre, mer frekventa och många barn far väldigt illa, anser psykolog Maria Schillaci på Rädda Barnen.

– Vi ser fler unga förövare och flera stora fall där hundratals barn drabbas. Nätpedofiler behöver ju inte längre leta efter barn på skolgårdar, de kan agera från sitt eget hem och därför aldrig bli noterade av observanta vuxna.

”Mörkertal bakom flickors självmord”

Mörkertalet är stort, bara tre-fyra procent av alla utsatta barn anmäler, uppskattar polisen. Pedofilerna är uppfinningsrika i val av metoder.

En 19-åring i Göteborg låtsades på Kik, Snapchat och Facebook vilja varna tjejer för att det fanns falska konton i deras namn där det stod elaka saker om folk, varav några kända kriminella. De förtvivlade flickorna ville få dessa konton utraderade. Det visade sig vara möjligt, i utbyte mot nakenbilder.

Två män på Gotland, 52 respektive 32 år, låtsades vara 13-åriga pojkar och lyckades via chattforum förmå flickor mellan 9 och 14 år att bland annat utföra grova sexuella handlingar på sig själva.

En flicka fick en svår ångestattack under polisförhöret och fick föras till sjukhus på grund av självmordstankar.

Åtminstone ett barn har begått självmord i samband med hot på nätet; en 13-årig flicka i Kumla.

I mars 2013 skrev hon till den 44-årige mannen som hotade henne.

Fattar du inte hur rädd jag är? Jag tänker på att ta livet av mig. Jag kommer inte våga gå till skolan. Jag tar livet av mig i morgon.

Han svarade: Klä av dig nu! Du har tre minuter på dig, annars skickar jag bilder till din lärare!

Jenny Jansson är en av två utredare vid polisen i Örebro som jobbade heltid i tio månader med Kumlaärendet.

– Jag tror att det finns ett mörkertal om man skulle titta närmare på vad som ligger bakom unga tjejers självmord, säger Jenny Jansson.

Mannen från Västsverige åtalades och dömdes för sexbrott mot 24 målsägande i åldrarna 11 till 13 år.

Att barn som utsätts för sexualbrott på nätet mår mycket dåligt, vet Jörgen Lindberg, kriminalinspektör vid gruppen mot sexuella övergrepp på barn på NOA (Nationella Operativa Avdelningen) i Stockholm.

– Många uttrycker livsleda i chattarna med de vuxna männen. Jag ser ofta att gärningsmannen inte bryr sig om det. Man är så inställd på att tillfredsställa sig själv. Ibland tror jag inte att gärningsmannen upplever de här flickorna som människor av kött och blod. Man måste vara väldigt sadistisk för att kunna ignorera någon som sitter framför en och säger att de ska ta livet av sig, säger Jörgen Lindeberg.

Fler exempel på hot barnen fått

”Jag kommer hem till dig med batongen. Jag är väldigt duktig med den.”

”Det är ett av världens farligaste mc gäng dom misshandlad rånar folk då hoppar dem gämnfota på deras huvuden. O dom finns i hela världen o min bror e president för gänget i sverige Norge och halva usa.”

”Vill du ha problem”

”Vet du vad min hemsida har bra kontakt med italienska maffian.”

”Hahahaha du känner inte dessa killar dem skulle döda sina barn om det handlade om pengar”

”Kommer facking se till att du blir sönderslagen. Och din familj blir bränd levande.”

”Tvinga mig inte att sätta 3 skott i din panna din horbarn. Och din familj blir brända levande”

”Dom lägger folk i en badkar med syra i. Så hela kroppen smälter.”

”Dom kommer krossa alla dina ben i kroppen.”

”Jag ska se till att din familj bränns levande.”

”Du kommer att ångra att du blivit född, de krossar alla dina ben i kroppen.”

Hit kan du vända dig

BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin)

Hit kan du både ringa själv eller få en remiss från exempelvis skolkurator. Det brukar gå fortare med remiss, men vissa fall prioriteras. Som första kontakt kan du också mejla om du inte vill ringa. BUP:s traumaenhet i Stockholm är en specialenhet för barn och unga som har varit utsatta för sexuella övergrepp. BUP Elefanten i Linköping har också en mottagning för utsatta barn och stor kunskap om barn och unga som exploaterar sig på nätet och i verkliga livet.

www.bup.se

Bris, barnens rätt i samhället

Hjälp för dig som är minderårig. Barnens hjälptelefon har nummer 116 111. Bris vuxentelefon om barn har nummer 077-150 50 50.

www.bris.se

Rädda Barnens föräldratelefon

Tel. 020-786 786 (finns även föräldramejl, foraldrar@rb.se).

www.rb.se

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn

Tel. 08-644 21 12. info@atsub.se.

www.atsub.se

Novahuset

Ideell organisation som erbjuder stöd till tjejer och killar som har blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp. Novahuset har tystnadslöfte, för inga journaler och alla kan vara anonyma.

www.novahuset.com

1000 Möjligheter

Ungdomsjour i Stockholm med chattverksamhet.

www.1000mojligheter.se

Killfrågor

En webbplats där de som är eller känner sig som killar kan diskutera och chatta.

www.killfragor.se

Tjejjouren

Tjejjourernas webbplats där de som är eller känner sig som tjejer kan diskutera och chatta.

www.tjejjouren.se

Ungdomsmottagningen på nätet

Ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 12 och 25 år.

www.umo.se

Unizon

Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer, jourer specialiserade på sexuella övergrepp samt jourer för anhöriga till barn som utnyttjats sexuellt. Jourerna stöttar och skyddar kvinnor, tjejer, killar, barn, unga, transpersoner och män.

Sök närmsta jour på www.unizon.se

Barnrättsbyrån

Barnrättsbyrån är en öppen verksamhet som arbetar med barns rättigheter och som kan erbjuda enskilda barn och unga praktisk hjälp, stöd och rådgivning.

www.erstadiakoni.se/sv/barnrattsbyra/

Safeselfie

Hjälpsajt för alla som blivit utsatta för bildspridning på nätet, men också för vuxna – såväl föräldrar som professionella – att samla kunskap kring unga och bilder på nätet.

www.safeselfie.se

Experterna svarar: ”Därför blir barnen indragna”

Varför skickar barn bilder via nätet?

En del barn har börjat publicera sexuella bilder och filmer på sig själva av ren nyfikenhet eller bekräftelsebehov. Andra har blivit lurade in i någonting som de inte har klarat av att backa från. Vissa tvingas att skicka bilder under hot. Många barn vittnar om hur de skäms för vad de gör.

Varför berättar inte barnen?

Ofta vågar de utsatta barnen inte berätta för sina föräldrar, eller andra vuxna, vad de har varit med om och känt skam, eftersom de har medverkat i något som de själva har varit delaktiga i. De kan också bli skrämda till tystnad av den som hotar dem.

Vilka känslor lever barnen som utsätts på nätet med?

Att anklaga sig själv, känna ångest, skam och oro är gemensamt hos de flesta utsatta. I deras vardag kan det få konsekvenser som att ångesten eskalerar, att man isolerar sig, börjar undvika sociala sammanhang eller utvecklar fobier. Att ha en upplevelse av att leva ett dubbelliv är extremt ångestframkallande och man behöver skapa allt fler lögner som ett sätt att skydda sig

Hur påverkas barnen?

Ny forskning visar att de barn och unga som drabbas av spridda bilder eller filmer på nätet kan påverkas mycket negativt och må väldigt dåligt. De är ofta rädda för vad som ska hända med bilderna eller filmerna i framtiden. Bland de som träffat en person på nätet och haft sex på nätet hade tio procent känt sig tvingade. Dessa ungdomar visade sig må betydligt sämre och ha fler traumasymptom än sina jämnåriga och hälsan var minst lika dålig som bland de som har utsatts för övergrepp i samband med möten utanför nätet. Nya studierna visar att de unga som varit med sexuella övergrepp där bilder eller filmer tagits mår sämre än de unga där övergreppen inte har dokumenterats. De ungdomar som hade varit utsatta för sexuella övergrepp där bilder eller filmmaterial spridits mådde allra sämst.

Källor: Maria Schillaci, psykolog Rädda barnen, Linda Jonsson, post doktor vid Barnafrid, Linköpings universitet, Poa Samuelberg BUP:s Traumaenhet.

Publisert: