Turisterna flyr från turkiska badorterna

1 av 6
NYHETER

Side. Turkisk turistnäring befinner sig i fritt fall.

Tisdagens terrordåd i Istanbul lär inte hjälpa – men svenskar i turistparadiset Side vägrar låta hatet vinna.

– Om jag låter bli att åka hit så har ju terroristerna nått sitt mål, säger Maj-Lis Westerlund, 66.

Hettan är tryckande. Och Aftonbladets bisarrt överklädda team gör sig en lustig figur bland de lättklädda turisterna. Men något är mer galet på stranden i turistparadiset Side vid Antalyakusten i södra Turkiet:

Långa rader av tomma solstolar drar sig stranden upp och ner.

Maj-Lis Westerlund, 66, har tappat räkningen men är här för kanske tjugonde gången, första gången var 1992. Aldrig förr har det varit så öde.

– I september var det lite färre personer än vanligt, men det går inte att jämföra med hur det är nu. Det är sorgligt.

”Det är hemskt”

Förutom lediga solstolar märks turistbristen på de ödsliga restaurangerna. Vid de tiotalet restauranger vi går förbi från parkeringen till stranden räknar vi till totalt två gäster. Kypare sitter uttråkade och sysslolösa i barerna.

Restaurangchefen Yasar Gürdal har den märkliga egenskapen av att både vara domedagskonsult och samtidigt full av tillförsikt.

– De två senaste åren har vi haft väldigt stora problem på grund av terrorismen. I år har affärerna gått ner med 60 procent jämfört med i fjol. Det finns inga ord att beskriva det, det är hemskt.

I juli och augusti hade turistnäringen förväntat sig en uppryckningen. Med all sannlikhet satte tre terrorister brutalt stopp för det i tisdags.

– IS är galna. Du vet aldrig vad de kan göra härnäst. Turistorter är nästan helt säkra, men jag förstår att folk är rädda ändå, säger Yasar Gürdal.

Rädd är inte Pasi Hytönen, 40, från Arboga. Han och familjen stormtrivts i Side. Nog kunde det varit trevligt med lite fler folk, men färre turister ger bättre service för de som är där.

– Jag har inte tänkt på terrorism alls. Det pratas inte så mycket om det här, säger han.

Däremot känner han med hotell- och restaurangägarna – och all personal som är beroende av turismen.

– Jag är egen företagare. Skulle jag tappa 60 procent så skulle jag inte klara av det. Man märker ju att det är många restauranger här som har stängt igen.

Precis som Maj-Lis poängterar han vikten att inte ge vika för rädslan.

– Man kan ju inte välja att inte åka hit, då har terroristerna vunnit.

Maj-Lis Westerlund och sambon Hans Andreassen är sannolikt tillbaka i Side snart igen. De hoppas då få kämpa mer för de bästa solstolsplatserna.

– Jag har många turkiska vänner eftersom jag varit här så ofta och jag tycker det är så synd att det är så här. Det är ett underbart land att vara i.

Turistnäring i fall

På deras hotell har det varit en handfull gäster under veckan i de dryga 25 rummen. På andra hotell är beläggningen kring tio procent.

I april rapporterades att turistnäringen befann sig i fritt fall. Från Putins Ryssland ställdes alla charterresor till Turkiet in och de fyra miljoner ryssar som årligen besökte landet lyste med sin frånvaro.

Yasar Gürdal hoppas att ryssturismen kan komma igång nu när Putin och Turkiets president Erdogan tagit flera trevare närmare försoning efterkrisen då ett turkisk militär sköt ner ett ryskt stridsflygplan.

– Jag hoppas det. Och jag hoppas och tror att fler turister kommer känna att de är varmt välkomna här och att vi kommer att ta väldigt god hand om dem.

Alternativet är att även hans restaurang stängs ner, och då har terroristerna vunnit.

ARTIKELN HANDLAR OM