Presidentvalet i USA 2016

Teorin: Statliga ryska hackers skulle få Trump vald

Av: 

Katarina Andersson

Max Sommerstein

NYHETER

De hackers, med koppling till ryska staten, som tog sig in i Demokratiska nationella kommitténs databas, ska ha gjort så för att fälla Hillary Clinton i höstens val.

Det är åtminstone teorin som FBI och Vita Huset arbetar efter, enligt flera källor till the Daily Beast.

I mitten av juni avslöjade the Washington post att två hacker-grupper, ”Fancy bear” och ”Cozy bear”, med kopplingar till det ryska försvaret och den ryska regeringen, gjort intrång i Demokratiska nationella kommitténs nätverk och att de ska ha haft tillgång till det i ett års tid.

Hackarna ska specifikt ha sökt upp den information som partiets researchers sammanställt om republikanernas presidentkandidat Donald Trump, samt kunnat se kommitténs mejl.

Grupperna har också stulit mejl som publicerats på WikiLeaks.

Buades ut av partikamrater

Bland de 19 000 mejl som stals och offentliggjordes, framgick att anställda försökte sabotera Bernie Sanders kampanj mot Hillary Clinton.

Ordförande för Demokratiska nationella kommittén Debbie Wasserman Schultz petades från att öppna demokraternas konvent, efter publiceringen av mejlen, och har sagt att hon kommer att avgå i veckan.

Vid en frukost på måndagsmorgonen inför konventet buades hon ut av partikamrater som ropade att hon skulle skämmas och att hon ”riggat valet”, skriver ABC News.

Vill få Trump vald

Först nu avslöjar anonyma källor FBI:s teorier om motivet: operationen, som tros vara orkestrerad direkt från Moskva, var ett medvetet försök att påverka det amerikanska valet till Donald Trumps fördel, då publiceringen av mejlen anses skadliga för det demokratiska partiet.

Teorin är vedertagen inom både FBI och Vita Huset, enligt källor till the Daily Beast.

– Att de här mejlen släpps precis inför demokraternas konvent har direkta kännetecken av ryska ”aktiva åtgärder”, statliga operationer för att få politisk effekt, säger David Shedd, före detta chef vid försvarets militära underrättelsetjänst, DIA, till the Daily Beast.

Uppfattningen delas av fler tjänstemän och experter som tror att fler avslöjanden efter intrången väntar, skriver tidningen.

Donald Trump har tidigare hyllat Vladimir Putin och uttryckt sig negativt om Nato.

Expert: kommer i känsligt läge

Mårten Mickos, vd för Hacker One, ett så kallat white hat hacker-företag som hjälper företag att skydda sig mot hackerattacker, säger att dataintrånget kommer i ett känsligt läge inför presidentvalet.

– Det kan påverka utfallet av valet, så det är ett hot mot demokratin, säger han.

– Om man bara ser på tekniken kring hacket så finns det många kriminella hackers som kan göra det här. Det är inte speciellt svårt.

Hur ser du på uppgifter om att ryssarna skulle ligga bakom?

–  På grund av det kommande presidentvalet finns det många grupper både inom och utanför USA som har motiv.

– Men hackers lämnar spår för att vilseleda spaningen. Nu pekar spåren på en ip-adress i Ryssland. Det kan tyda på att det är ryssar eller att någon vill att det ska se ut som det är ryssar. Det är omöjligt för oss att säga.

Vad tänker du om att DNC inte hade bättre säkerhet än såhär?

– Tyvärr har alla organisationer och företag säkerhetsluckor och sårbarheter. Jag är inte förvånad över intrånget, men jag är illa berörd över att detta sker mitt under en intensiv politisk kampanj. Det är inte bra.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Presidentvalet i USA 2016

LÄS VIDARE

Ryska hackers spionerade på Hillarys Trump-info

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Hillary Clinton

Donald Trump

USA

Trumps USA