Högsommaren är här – för att stanna

NYHETER

Sommaren har kopplat greppet om Sverige.

Nu kommer glädjebeskedet – det fina vädret håller i sig in i helgen med temperaturer på drygt 25 grader.

– Ett högtryck har växt in över landet, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Efter några småkyliga veckor har temperaturerna klättrat stadigt uppåt under de senaste dagarna. Sommarvädret ser ut att fortsätta veckan ut och in i helgen.

– Vi har varmare luft som strömmar in över Sverige. Först och främst har vi ett högtryck som växt in över landet. Och det har stabiliserats, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Uppehåll, höga temperaturer och gott om sol har präglat stora delar av landet under onsdagen – och nu får högtrycket ordentlig fart.

– Ytterligare varmare luft kommer in. Temperaturerna kommer troligtvis att nå upp till 25 grader på många håll i landet. Det ser sedan ut att fortsätta framåt fredagen, med gott om sol och höga temperaturer.

”Varmluften blir kvar”

Högtrycksryggen kommer från västra Europa – Spanien, Portugal och Frankrike, bland annat – och ligger över stora delar av Skandinavien. Under helgen försvagas högtrycket något.

– Det släpper in lite mer fronter västerifrån som kan resultera i en del regn. Men varmluften blir ändå kvar och på många platser tror jag att det även fortsatt kommer att vara temperaturer på drygt 25 grader, säger Marcus Sjöstedt.

Han betonar att det inte handlar om ostadigt väder, även om det drar in lite mer moln och risken för regn ökar. Det kommer fortfarande att vara varmt.

Mest moln och störst risk för regn blir det i de västra delarna av Götaland och Svealand. På grund av molnen blir temperaturen också något lägre där i helgen.

– I övrigt väntas sol på många håll. Längs med kusterna kommer pålandsvinden kyla lite grann, så det blir nog inte varmast där. Varmast blir det snarare steget innanför kusten, någon mil inåt land.

Exakt hur hett det blir under de kommande dagarna är svårt att veta, förklarar Marcus Sjöstedt. Men det kan bli både 26 och 27 grader på sina håll.

– Men temperaturen når nog inte 30 grader, säger han.

Varierat väder

Marcus Sjöstedt konstaterar att högsommarvärmen hittills lyst med sin frånvaro i år. Vädret har snarare varit väldigt varierat.

– Det är bara i kortare perioder som det varit lite varmare luft, i de södra delarna av landet och i början av juni, då det kom smakprov på högsommar, säger han och fortsätter:

– Den varmare luften har hållit sig nere vid medelhavet och bortåt Ryssland. Vi har inte fått ta del av den värmen än.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder