Modellen: Har uppgifter om rysk inblandning i USA-val

Vill få asyl för att berätta

NYHETER

Modellen och sexarbetaren Anastasia Vashukevich sitter just nu i ett fängelse i Thailand.

Vashukevich, som haft sexaffärer med ryska oligarker och makthavare, uppger att hon har bevis på rysk inblandning i Trumpkampanjen.

Men modellen vill inte offentliggöra sina filmer och ljudfiler – såvida hon inte blir frisläppt och får asyl i USA.

Modellen och sexarbetaren som går under namnet Nastya Rybka sitter just nu i ett fängelse i Bangkok.

Nastya, som egentligen heter Anastasia Vashukevich, påstår att hon har flera filmer och ljudupptagningar som bevisar ryska kopplingar med Trumpkampanjen och rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

1 av 4 | Foto: Sakchai Lalit / AP
Anastasia Vashukevich fotograferad den 28 februari när hon anlände till arresten i Bangkok efter att hon tidigare gripits i Pattaya.

Filmer och ljudupptagningar

I ett inlägg på Instagram vänder hon sig till amerikanska journalister. Hon skriver:

”Jag är beredd att ge er alla pusselbitar som saknas och underbygga dem med videofilmer och ljudupptagningar som visar kopplingarna mellan våra parlamentsledamöter och Trump, Manafort och resten. Jag vet mycket. Jag väntar på era förslag och jag väntar på er i ett thailändskt fängelse”.

Haken är att hon kräver att bli frisläppt samt att få asyl i USA för att berätta någonting och presentera sitt material. Hon hävdar själv att hon har över en timmes film- och ljudmaterial samt åtskilliga bilder som bevisar rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet och täta förbindelser mellan Trumpkampanjen och Ryssland.

– Jag är beredd att hjälpa er om ni hjälper mig ut härifrån, säger hon till CNN när de besöker henne i fängelset i Bangkok.

Affär med rysk miljardär

Det finns, enligt flera medier, mycket i Vashukevich bakgrund som gör att hon skulle kunna tala sanning och dessutom vara en pålitlig källa.

1 av 3
Anastasia Vashukevich med ryske miljardären Oleg Deripaska.

Hon uppger att hon tidgare varit älskarinna till den ryske miljardären Oleg Deripaska, som är nära vän med president Vladimir Putin. På sitt Instagramkonto poserar hon också på bild tillsammans med honom på hans lyxyacht. Under deras relation ska Vashukevich ha bevittnat flera möten mellan Deripaska och olika amerikaner.

– De hade planer för valet, säger Vashukevich till CNN när de träffar henne i fängelset.

Hon ska även ha bilder och filmer från minst ett av mötena, men vägrar att berätta vilka amerikaner det handlade om.

Hon vill inte nämna några namn eller släppa något material förrän hon blivit frisläppt och fått asyl.

Koppling till Manafort

Oleg Deripaska har förnekat att han haft någon relation med Anastasia Vashukevich.

Hans namn har tidigare figurerat i granskningar om rysskopplingar. När CNN i fjol konfronterade honom med uppgifter om påstådda kopplingar till Trumpkampanjen kallade han uppgifterna ”fake news”.

Deripaska har flera gånger gjort affärer med Paul Manafort, som var kampanjchef i Donald Trumps presidentkampanj. Enligt uppgifter till Washington Post erbjöd Manafort, genom et ombud, att ge Deripaska ”privata uppdateringar” om Trumps kampanj.

Deripaska har även förnekat det.

Anastasia Vashukevich sitter i fängelse eftersom hon inte hade något tillstånd för att arbeta i Thailand. Hon fruktar nu för sitt liv om hon måste åka tillbaka till Ryssland.

Aftonbladet har sökt Anastasia Vashukevich för en kommentar om de påstådda bevisen.

Fem kontroversiella Trump-tweets vi minns 00:44