Cancersjuk fick död mans penis

Foto: Massachusetts General Hospital
Thomas Manning, 64, kommer visserligen aldrig att kunna få egna barn men annars ska allt fungera "som det ska" efter transplantationen.
NYHETER

En 64-årig cancerpatient har för första gången någonsin fått en död mans penis.

Den banbrytande transplantationen skedde i USA och tog 15 timmar.

– Jag vill bara bli mitt gamla jag igen, säger patienten till New York Times.

Den manlige cancerpatienten Thomas Manning, 64, tvingades för fyra år sedan operera bort sin penis på grund av cancer. Men nu har han, som första patient i USA, genomgått en lyckad penistransplantation.

– I dag börjar jag på ett nytt kapitel fyllt med hopp för mig och för andra som drabbats av könsskador, säger Manning i en intervju med AP.

Kan snart kissa som vanligt

Operationen tog 15 timmar och genomfördes den 8 maj på Massachusetts General Hospital i Boston, USA.

Inom bara några veckor väntas den 64-årige mannen kunna kissa normalt och inom någon månad väntas allt fungera som det ska, om allt går som planerat. Men i nuläget finns inga tecken på att organet kommer att bli bortstött eller att han fått några infektioner.

– Han var uppe ur sängen den här morgonen, säger doktor Curtis Cetrulo till AP.

Mål att hjälpa krigsveteraner

Operationen är en del av ett forskningsprogram med målet att hjälpa krigsveteraner med svåra bäckenskador, som cancerpatienter och olycksoffer.

Ännu en patient, vars penis förstördes i en olycka där bilen började brinna, kommer att genomgå en transplantation så snart det finns en matchande donator, skriver AP.

Tidigare har två penistransplantationer genomförts i hela världen. 2006 inträffade ett misslyckat försök i Kina och 2014 skedde ett lyckat försök i Sydafrika där mannen sedan blev pappa.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Boston

USA