Hasch inget hinder för danska förare

Foto: Helena Landstedt/TT
OBS: Bilden har med texten att göra.

avDennis Jörnmark Callstam, TT

NYHETER

Tidigare har nolltolerans gällt för bilkörning påverkad av cannabis i Danmark.

Men nu föreslår partiet Venstre att lagen ändras, enligt Ekstrabladet.

– Man får gärna köra bil även om man rökt hasch, säger Jan E Jørgensen i justitieutskottet.

Enligt nuvarande lag gäller nolltolerans för den som kör bil påverkad av cannabis i Danmark. Men en förändring kan vara på väg – den danska regeringen har beslutat att se över reglerna.

Nu vill styrande organ införa en trappstegsmodell, där hänsyn tas till mängden THC (den aktiva substansen i cannabis) i förarens blod. Tidigare har alla mängder varit straffbara.

– Man får gärna köra bil även om man har rökt hasch. Det finns självklart en gräns för hur mycket, säger Jan E Jørgensen (Venstre), medlem i justitieutskottet, till Ekstrabladet.

Riskerar bli av med körkort

I dagsläget kan den som har THC i blodet både bli av med körkortet och straffas med böter. Den danska regeringen anser att det är orimligt och vill förändra förutsättningarna för gräsrökarna.

– Problemet är att vi har straffat en massa människor som inte har varit en fara i trafiken över huvud taget, bara för att de kanske rökte hasch för 14 dagar sedan, säger Jørgensen.

Regeringsförslaget presenterades i samband med folketingets öppnande. Det har blivit rasande populärt bland Ekstrabladets läsare.

– Min vän hade kört lastbil i femton år utan varken skador eller olyckor men blev tagen med hasch i kroppen. Nu är han arbetslös och av med körkortet, skriver en läsare.