Andreas Carlsson släppt i väntan på dom

Tingsrätten dömde Andreas Carlsson till tre och ett halvt års fängelse för två fall av grov misshandel.

Men domen överklagades – och inför hovrättsdomen har Andreas Carlsson nu släppts på fri fot.

Efter ett bråk den 8 mars 2014 knivhöggs flera personer, däribland Showan Shattak, svårt.

En av de misstänkta gärningsmännen, 32-årige nazisten Andreas Carlsson, flydde till Ukraina – men rättvisan hann i kapp honom och han greps och utlämnades efter månader i ukrainskt häkte.

Två åtalades

I slutet på juni åtalades han och en 29-årig man för försök till mord och grov misshandel.

Enligt åtalet hade den 29-årige mannen, efter att ha misshandlat Showan tillsammans med Andreas Carlsson, "sprungit ifatt Showan Shattak, hoppat på honom bakifrån och med våld tagit ner honom på trottoaren i direkt anslutning till en trottoarkant och en parkerad bil”.

29-åringen hade därefter, enligt åklagaren, sittandes grensle över Showan Shattak, slagit denne upprepade gånger med kraftiga knytnävsslag mot huvudet och på kroppen.

29-åringen har förorsakat Showan Shattak livshotande skallskador. 29-åringen har genom sitt agerande orsakat stort lidande, bestående kroppsskada och men för Showan Shattak och har visat synnerlig hänsynslöshet, skriver åklagaren.

Dömdes i tingsrätten

Andreas Carlsson har, enligt åtalet, försökt beröva en man livet, genom att angripa honom med kniv, och med den ha punkterat mannens lunga.

Men när tingsrättens dom föll dömdes Andreas Carlsson till tre års fängelse för grov misshandel – och den andre åtalade mannen frikänns på alla punkter.

Ingen dömdes därmed för mordförsöket på Showan.

Och nu tar fallet en ny vändning. Den 19 oktober ska hovrätten meddela sin dom, och Andreas Carlsson har inför denna släppts från häktet, i väntan på domen.

Det tyder antingen på ett frikännande, eller ett väsentligt lägre straff som räknas ner med den tiden han suttit häktad.

Publisert:

LÄS VIDARE