”Hoppas få vara kvar, Ericsson är mitt andra hem”

1 av 6

avHenrik Lundgren

NYHETER

BORÅS. De fackliga förhandlingarna återstår. Men Ericssons intention är att flytta hela produktionen från Borås till Ungern.

– Jag har jobbat här i nästan 20 år, så det är en väldigt svår situation, säger Janarthan Sritharan.

Uppgifterna sipprade ut redan i går kväll. Ericsson varslar 3 000 personer, och vill lägga ner bland annat den stora anläggningen i Borås med närmare 800 anställda.

Hårt slag för de anställda

Ett tungt besked, och det var inga glada miner när de anställda kom till jobbet i morse. Klockan 9 fick de sedan besked från Jonas Ygeby, produktionsansvarig på Ericsson Global, om att uppgifterna i media stämde.

– Vi har meddelat våra medarbetare att vi avser att göra betydande nerdragningar i verksamheten, säger Ygeby till Aftonbladet.

Vad innebär betydande?

– Att vi flyttar produktionen utanför Sverige. Vad vi ser i dag är att den nya generationens produkter har ett lägre arbetsinnehåll. De är mindre och enklare att göra och då får Borås en underbeläggning. Till slut når man en kritisk massa där man inte kan vara kostnadseffektiv, och det är då vi väljer att flytta den här produktionen globalt till färre sajter.

Ett hårt slag för de anställda i Borås, där Ericsson haft produktion sedan 1970-talet. Få av dem ville uttala sig efter beskedet, även om det inte kom som en chock.

– Alla visste att det skulle hända något, men att det skulle bli så här stort räknade vi inte med. Ingen hade räknat med att hela produktionen skulle läggas ner, säger Andraus Abdulahd, som jobbat på anläggningen som provare i 17 år.

”Ericsson är mitt andra hem”

Han är kritisk till bristen på information de fått.

– Vi har inte fått något klart besked, det var lite luddigt. De säger att det är under förhandling. Vi hoppas att få behålla jobbet, Ericsson är som mitt andra hem, jag är mer här än hemma.

Enligt Jonas Ygeby är Ericssons intention att flytta hela produktionen till Ungern, där liknande produktion redan finns.

– Det här är en del av det kostnadsbesparingsprogram som tidigare har annonserats. Att vi flyttar produktionen globalt och utanför Sverige är en del av vår produktionsstrategi som vi har haft i många år. Vi fullföljer den strategi som vi har beslutat om.

Så det blir ingen produktion kvar i Borås?

– Som jag sa, vi gör kraftiga nedragningar och vårt förslag, inriktning och intention är att flytta den globalt. Nu inleder vi förhandlingar med de fackliga parterna om de här kraftiga nedragningarna.

”Jag är stolt över att jobba här”

Janarthan Sritharan har jobbat för Ericsson i snart 20 år. Efter morgonmötet fick de anställda åka hem om de ville, i Janarthans fall hem till fru och tre barn.

– Det är klart att det är ett svårt besked att få, jag mår inte så bra nu. Vi vet inte vad som kommer att hända. Det känns jättejobbigt att prata om framtiden, om vad som kommer att hända. Jag har jobbat på Ericsson i nästan 20 år, företaget betyder jättemycket för mig och jag är stolt över att jobba här.

Tror du ändå det finns någon chans att du kan få behålla jobbet?

– Chans vet jag inte, de har redan sagt att de ska skära ner så mycket, så den chansen måste vara minimal. Det är en väldigt svår situation för oss, men jag hoppas att det löser sig på något sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM