Försök stjäla segern från Trump kan få motsatt effekt

1 av 3

Pakten mellan republikanerna Ted Cruz och John Kasich visar att primärvalen nu bara handlar om en enda sak. Att stjäla segern från Donald Trump.

Den kan få en annan effekt än upphovsmännen tänkt sig.

Pakter brukar höra hemma i dokusåpor. Visserligen kan det ibland vara svårt att skilja den republikanska primärvalskampanjen från en dokusåpa men det är ändå en mycket ovanlig och extrem åtgärd.

Fram till nu har Cruz vägrat gå med på några uppgörelser. Att han ändrat sig beror på att han inte längre har ens en matematisk chans att nå det nödvändiga antalet delegater, 1 237. Normalt brukar förlorarna då kliva åt sidan och gratulera segraren. Men årets valrörelse är inte normal.

Kasich har fortfarande färre delegater än Marco Rubio som gav upp redan i mitten av mars.

För de som vill stoppa Trump återstår bara en enda utväg, att hindra den excentriske fastighetsmiljardären från att nå den magiska siffran. Avgörande anses vara att hindra Trump från att sopa hem merparten av de 57 delegaterna i delstaten Indiana.

Storslam

Genom att Cruz nu blir ensam om att kampanja mot Trump i delstaten hoppas motståndarna att anti-Trump-rösterna nu inte ska splittras lika mycket och därmed förhindra att Trump tar samma storslam som i New York.

Risken de löper är att en del Kasich-anhängare hellre röstar på Trump än Cruz.

Cruz och Kasich erkänner öppet att de med sin pakt hoppas uppnå ett läge där inget är klart inför det republikanska konventet i sommar. Om inte Trump vinner nomineringen i den första omröstningen är många av delegaterna fria att rösta på vem de vill i följande omröstningar.

Cruz förhoppning är att det ska ge honom nomineringen. Kasich hoppas att han ska bli den moderata kompromisskandidaten mellan de två extremerna Cruz och Trump.

Texassenatorn Cruz försöker klä sina egna maktambitioner i termer av att Trump är en så oseriös och svag kandidat att han skulle vara chanslös mot Clinton.

Fix och tricks

Problemet är att de som vill stoppa Trump vaknade alldeles för sent. Affärsmannen från New York har redan en ointaglig ledning i primärvalen. Nu måste det till fix och tricks för att stoppa honom.

I sin retorik har Donald Trump en längre tid hävdat att primärvalssystemet är "riggat" för att stoppa honom. Pakten mellan Cruz och Kasich gör att han får ännu mer vatten på sin kvarn.

Effekten kan bli motsatt mot vad Cruz och Kasich tänkt sig. Tillräckligt många presumtiva Trumpväljare kan bli så förbannade att de blir extra motiverade att gå till vallokalen. De som inte riktigt bestämt sig kan gå över till Trump av ilska över etablissemangets försök att stoppa honom.

För oavsett vad man tycker om Trump så finns det ett demokratiskt problem med de nu allt mer desperata försöken att stoppa honom. Processen med primärvalen har pågått i tre månader. Miljoner amerikaner har sagt sitt. Det är uppenbart att en majoritet av de republikanska väljarna vill se Trump som kandidat även om partiledningen inte vill det.

Trots pakten kommer Trump med största säkerhet att stå som segrare när primärvalen är över i juni. Även om han inte når 1 237 delegater så kommer han att vara mycket nära.

Rasande

Hur kommer det då att uppfattas av den genomsnittlige republikanske väljaren om någon av kandidaterna som fått betydligt färre röster i primärvalen ändå blir partiets kandidat?

Eller om någon som inte ens ställt upp i primärvalen men som kallas in av konventet, blir det?

Bränslet i Trumps valrörelse har varit ilskan mot etablissemanget. Om samma makthavare som folk är rasande på indirekt manipulerar resultaten av primärvalen blir det mycket svårt att ena partiet inför höstens val.

Man löper också risken att en ursinnig Trump ställer upp som en oberoende, tredje kandidat, splittrar republikanernas röster på två och därmed nästan säkert skänker segern till Hillary Clinton.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM