Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Nya flyktingrutten skördar redan offer

Människors behov av skydd försvinner inte för att Europa stänger dörren

Flyktingar korsar Medelhavet för att nå Europa.

Vårens väntade flyktingvåg har reducerats till en rännil.

EU:s avtal med Turkiet har stoppat majoriteten flyktingar. Men för hur länge?

Människosmugglarna letar andra vägar och en gammal rutt skördar redan nya offer.

Det blev inte mycket mer än en notis i de flesta medier förra veckan. Flera båtar från Libyen sjönk på sin väg mot ön Lampedusa i Italien. Minst 400 människor tros ha omkommit.

Tragedin inträffade nästan på årsdagen av den stora olyckan förra året då över 800 människor dödades när en båt full med flyktingar kapsejsade i samband med en räddningsaktion. Flera hundra av dem var inlåsta i fartygets inre. En olycka som fick världen att vakna och säga att något sånt här aldrig mer fick inträffa.

Vilket det ändå gör. Hela tiden.

Faktum är att en renässans är att vänta för flyktingrutten från Libyen till Italien. När rutten från Turkiet till Grekland åtminstone tillfälligt är stängd letar människosmugglarna efter nya vägar. Utan dessa smugglare skulle de flesta av flyktingarna aldrig kunna ta sig till Europa.

Den långa sjövägen över Medelhavet är en mycket farlig rutt med hög dödlighet. Men desperata människor är beredda att chansa.

Svårövervakat

EU och Nato har båtar på plats i Medelhavet för att stoppa resorna och rädda människor men området är stort och svårövervakat. Risken finns också för rent militära konfrontationer mellan beväpnade smugglare och västfartygen.

Båtvägen från norra Turkiet över Svarta havet till Bulgarien/Rumänien kan bli en ny riskfylld rutt med många dödsoffer.

För smugglarna är EU:s avtal med Turkiet ett rejält avbräck. De tjänade enorma pengar på att skicka över flyktingar i enkla och billiga gummibåtar. Nu har Turkiet visat att man kan täppa till flyktingströmmen. EU betalar 60 miljarder kronor för att slippa hantera problemet.

Frågan är hur länge Turkiet är berett att hålla sin del av avtalet. EU har lovat att turkar inom kort ska kunna resa visumfritt till unionens 28 länder. Problemet är det finns en rad krav för visumfrihet som Turkiet ännu inte uppfyller. Men om inte EU håller sitt löfte hotar Turkiet att strunta i avtalet.

Hårdare asyllagar

I så fall betyder det att flyktingströmmen tar ny fart från början av sommaren. Det vore mycket olyckligt för EU som på ett allvarligt sätt destabiliserats av flyktingkrisen. Motsättningarna mellan de länder som vill fördela flyktingarna på ett rättvist sätt inom EU och de som inte vill ta emot några flyktingar alls hotar att stjälpa den fria rörligheten och andra viktiga delar av EU-samarbetet. Häromdagen införde tidigare flyktingvänliga Österrike några av kontinentens tuffaste asyllagar med hänvisning till att andra gör för lite.

Det vore naivt att tro att flyktingvågen är över och problemet löst.

En annan förklaring till den minskade flyktingströmmen kan vara att budskapet om Europas helomvändning när det gäller viljan att ta emot flyktingar nått lägren i Turkiet, Libanon och Jordanien. Villkoren för nyanlända har försämrats rejält jämfört med för bara ett halvår sedan. Precis som stämningsläget

Besvikelse

För många flyktingar blir mötet med Europa en besvikelse efter högt ställda förväntningar.

Många EU-länder har dessutom deklarerat att ekonomiska flyktingar inte är välkomna. Den som inte har starka asylskäl har minimal chans att få stanna. Det kan ha haft en dämpande effekt på människors vilja att satsa sina besparingar i ett försöka att ta sig till Europa.

Helt avgörande för hur flyktingsituationen utvecklar sig framöver är vad som händer i Syrien. Inbördeskriget är nu inne på sitt sjätte år. Fyra miljoner syrier är på flykt utomlands. Ytterligare minst sex miljoner är på flykt i sitt eget land.

En vapenvila i mars och nystart för fredsförhandlingarna mellan diktatorn Bashar al-Assad och oppositionen gav visst hopp. Nu har fredsförhandlingarna ännu en gång havererat. Precis som vapenvilan. Dödandet är åter i full gång.

Fortsätter krigets umbäranden kommer de som sitter i lägren i grannländerna så småningom att tröttna på bristen på framtidshopp och försöka starta nya liv någon annanstans. Då är Europa attraktivt trots att resan sker med livet som insats.

Människors behov av skydd försvinner inte för att Europa stänger dörren.

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige