Hjälpte flyktingar – då fick de ett grishuvud på sin tomt

NYHETER

Soledad och hennes man Sture har låtit två flyktingfamiljer bo hos dem i väntan på asyl. Men under natten till måndag låg ett avskuret grishuvud på deras tomt.

– Det är helt fruktansvärt, säger Soledad.

Foto: Under natten till måndagen kastades ett grishuvud in på tomten.

Soledad Ramirez Johansson och hennes man Sture Johansson har i många år haft ett sommarställe på Tjörn, strax norr om Göteborg. När flyktingmottagandet ökade under förra året bestämde de sig för att de ville hjälpa till och beslöt sig för att ta emot två irakiska familjer i sitt hem.

Soledad kom själv som politisk flykting från Chile 1975 och känner mycket med de familjer som flyr till Sverige i dag.

– Jag påminns ofta om hur det var när jag själv flydde hit, så jag ville göra något. De här familjerna har blivit våra vänner, vi bor tillsammans och umgås. De har lärt sig svenska, barnen går i skolan och de lite äldre ungdomarna arbetar på ett ålderdomshem här för att få in lite extra pengar. Det har varit väldigt fint.

Fick ett grishuvud inkastat på tomten

Men så avbröts idyllen plötsligt under natten till måndag då familjerna vaknade upp och hittade ett avskuret grishuvud i trädgården, som Aftonbladet skrev om i tisdags. Nu berättar Soledad själv om händelsen.

– Det var helt fruktansvärt. Det här är familjer som har flytt för sina liv från IS fruktansvärda dåd för att hitta ett nytt liv och lugn här i Sverige. Jag känner mig oerhört kränkt och träffad av detta.

Soledad säger att hon aldrig varit med om något liknande. Hon har själv haft många vänner från en rad olika länder på besök ute på sommarstället men det har aldrig varit något problem.

– Detta är uppenbart riktat mot den här familjen för att de är muslimer. Alla här vet vilket hus som är vårt och vilka som bor där. Det är ett planerat och riktat dåd.

Hon har polisanmält händelsen, skrivit ett brev till kommunen om det inträffade och även berättat om det i en insändare till Göteborgs-Posten på fredagen.

– Jag kommer inte att vara tyst om detta. Ju mer folk vet desto mer medkänsla kan skapas och då kanske vi kan undvika att det är en molotovcocktail de kastar in nästa gång.

Polisen har lagt ned ärendet: ”Inget att gå på”

Ove Svensson, utredningsbefäl i Stenungsund, bekräftar att ärendet är polisanmält men säger att det redan är nedlagt.

– Det är inte längre under utredning.

Varför inte?

– De har aldrig utsatts för något sådant förut och vi har inget att gå på. Så vi har lagt ned det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tjörn