Glädjebeskedet: Solbritt får sin canceroperation

1 av 4 | Foto: Cancersjuka Solbritt Björkstrand, 72, från Sundsvall skulle ha opererats för sin bukspottkörtelcancer. Men fick vända i dörren på grund av platsbrist. ”Jag sa till honom att du skickar hem mig med en dödsdom. Då svarade han bara att så kan det vara.”
NYHETER

När cancersjuka Solbritt Björkstrand, 72, fick vända i dörren på sjukhuset efter beskedet att henne planerade operation hastigt ställts in kändes det som en dödsdom.

Men nu har historien fått en glädjande vändning.

– De har gett mig en ny operationstid. Jag hoppas bara det är sant den här gången, säger hon till Aftonbladet.

Som Aftonbladet berättade om tidigare under onsdagen fick cancersjuka Solbritt Björkstrand, 72, från Sundsvall vända i dörren på sjukhuset sedan hennes operationstid skjutits upp. För Solbritt var beskedet lika med en dödsdom.

–  Det kändes som att få en disktrasa kastad i ansiktet. Den operationen hade kunnat rädda livet på mig, sa hon tidigare till Aftonbladet.

Men trots alla mörka moln på himlen verkar det nu som att vinden har vänt.

– Igår fick vi kalla handen och fick åka hem igen men nu har de ringt igen och sagt att det blir av nästa onsdag, berättar dottern Anneli Hålén för Aftonbladet.

Men trots den enorma glädjen som familjen så kan de inte pusta ut riktigt än.

– Vi är jätteglada men samtidigt så törs man nästan inte tro på att det blir av, säger dottern.

Tackar media och dottern

Solbritt själv säger till Aftonbladet att hon inte riktigt kan tro att det är sant.

– Jag har inte tagit in det riktigt än. Först var jag rädd att någon fejkade det hela men sen förstod jag att hon som ringde var sjuksköterska och talade sanning.

Enligt Solbritt ska sjuksköterskan som ringde ha lovat henne att operationen nu verkligen kommer att bli av nästa onsdag. Men det vill Solbritt inte riktigt tro på förrän hon är där.

– Jag är livrädd att jag åker dit igen och får samma besked. Jag hoppas att det är på riktigt den här gången för jag klarar inte ett likadant besked igen.

Solbritt berättar att hon trots att hon lite medtagen efter alla som ringt henne under dagen så är hon mycket tacksam för all uppståndelsen som blivit kring hennes fall. och att dottern publicerade ett inlägg på Facebook.

– Jag har min dotter och media att tacka för detta. Utan dem hade detta aldrig gått.

Försöker alltid hitta en ny tid

Malin Sund, professor och tillförordnad verksamhetschef vid Norrlands Universitetssjukhus vill med hänsyn till patienten inte kommentera det specifika ärendet men säger till Aftonbladet att man alltid försöker hitta en ny tid så snabbt som möjligt.

– När vi tvingas lämna sådana här tråkiga besked så strävar vi alltid efter att erbjuda patienten en ny tid snarast möjligt.

Totalt har fem patienter fått sina operationer inställda under veckan. Fyra är cancerpatienter och en kärlkirurgisk operation. Om även de fyra andra patienterna har fått nya operationstider vill Malin Sund inte kommentera.

– Vår målsättning är alltid att ge alla patienter en ny tid snarast.

På frågan om det finns någon praxis för hur lång tid det får gå innan man erbjuds en ny tid svarar Malin Sund nej.

Kan hända igen

– Just nu är det sommar och väldigt få vårdplaster. Detta är ett problem i hela Sverige och inte bara i Umeå. Vi jobbar därför dag för dag här på sjukhuset. Dock har man rätt till en ny tid och hamnar inte längst bak i någon väntekö.

Enligt Malin Sund hör det inte till ovanligheten att operationer blir strukna men säger att man alltid försöker förhindra att det ska ske i sista stund. Dock kan hon inte garantera att något liknande inte kommer hända igen.

– Då vi har få vårdplatser kommer det säkert att hända igen. Tyvärr.

Att Solbritt inte fick besked om en ny operation redan när den andra ställdes in menar Malin Sund beror på att sådana stora operationer kräver samordning av många resurser och därför inget man kan skynda ihop.

– Först måste man göra en grundlig planering och se så allt klaffar innan man kan ge patienten en ny tid. En sådan planering sätts alltid igång direkt efter en strykning.

Finns det någon risk att Solbritt blir struken igen?

– Vi försöker alltid i möjligaste mån se till att det inte händer två gånger. Det är väldigt sällsynt och sker oftast vid exceptionella lägen som vid kris- eller stabsläge.

Kan medieintresset kring händelsen ha påverkat tidsprocessen positivt?

– Vi kommer att erbjuda alla som blivit strukna den här veckan en snar operations tid. Oavsett om man medverkat i media eller inte.