Advokat planerar förklara Nerijus blod på Lisa Holms kläder

1 av 10
NYHETER

I dag överklagade Nerijus Bilevicius den fällande morddomen i Lisa Holm-målet.

Enligt P4 Skaraborg ska försvaret nu driva linjen att 35-åringen hanterat flickans kropp – men först efter att någon annan dödat henne.

– Det är direkt felaktigt, säger försvararen Björn Hurtig om medieuppgifterna.

Foto: Nerijus Bilevicius, dömd till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm.

Nerijus Bilevicius, 35, har fällts av två domstolar för mordet på 17-åriga Lisa Holm.

I besluten pekade domstolarna särskilt på den omfattande dna-bevisningen - i form av blodlämningar från Nerijus Bilevicius på och innanför flickans kläder.

I dag överklagade Nerijus Bilevicius Göta hovrätts dom som man nu vill se prövad av Högsta domstolen.

Alternativ förklaring

35-åringen har fått en ny advokat i Björn Hurtig som i sin överklagan begär om att få tid på sig till 15 april för att utveckla sin ansökan om varför HD ska ta upp målet.

Under torsdagen rapporterade P4 Skaraborg att försvarets linje inför en eventuell prövning i HD är att dna-spåren nu ska förklaras med att Nerijus Bilevicius varit i kontakt med Lisa Holms döda kropp - men först efter hennes död.

– Det finns en hypotes i målet att dna:t kommit dit när man hängt flickan men vad är det som säger att dna:t inte kommit dit när man plockat ner en flicka, forslat undan en flicka. Dna kan avsättas genom att man försöker skydda någon annan som begått ett brott, säger Björn Hurtig till radiokanalen.

”Direkta felaktigheter”

Men när Aftonbladet pratar med advokaten på fredagskvällen slår han ifrån sig uppgifterna och hävdar att citat från honom inte kan tolkas på det viset.

– Det är direkta felaktigheter.

– Det var ett försök för mig att förmedla att man ska vara försiktig med dna-bevisning. Hypotesen i det här fallet har ju från åklagarens sida varit att dna:t från min klient har kommit dit i samband med ett mord. Jag har bara sagt att det behöver inte vara så. Vad är det som säger att dna bara har kommit dit genom att man har dödat en flicka? Det kan lika gärna ha kommit dit på ett annat sätt, säger Björn Hurtig.

Genom rader av polisförhör och två rättegångar har Nerijus Bilevicius - trots dna-träffarna - hävdat att han aldrig träffat Lisa Holm. Om han ändrat sin historia på den punkten vill advokaten inte svara på.

– Den frågan svarar jag inte på.

”Jobbig situation”

Inför den utvecklade ansökan om prövningstillstånd har advokaten också begärt att få utföra vissa utredningsåtgärder i målet.

– Jag vill kontrollera vissa saker i utredningen, säger Björn Hurtig.

Han säger att han varit i kontakt med sin klient vid ett flertal gånger på senare tid.

– Senast i dag efter de här skriverierna.

– Det är en jobbig situation för honom. Han mår dåligt.

ARTIKELN HANDLAR OM