”De kan avsluta sina medlemskap”

NYHETER

Friskis & Svettis ställningstagande mot rasismen

1 av 3

Friskispressens chefredaktör Mattias Wising Bonde uppmanar människor med främlingsfientliga åsikter att lämna Friskis & Svettis.

– Det handlar inte om att jag vill förbjuda människor att ha olika åsikter. Men om man känner så här kan man träda ur föreningen, säger Mattias Wising Bonde till Aftonbladet.

Mattias Wising Bonde är chefredaktör för Friskis & Svettis tidning Friskispressen. I det senaste numret ryter han ifrån mot främlingsfientliga röster med texten ”Allt är inte välkommet på Friskis & Svettis".

– Jag har aldrig i min snart 30-åriga karriär fått så mycket respons på en text. Det är både medlemmar och funktionärer som hör av sig och är tacksamma, säger Mattias Wising Bonde.

Skriver om främlingsfientliga åsikter

I texten skriver Mattias Wising Bonde om olika typer av främlingsfientliga åsikter han stött på i sin roll som chefredaktör för Friskispressen.

”Det kan räcka med att vi har omslagsbilder på personer med utomeuropeisk bakgrund, så får jag starka reaktioner om att vi istället borde visa upp personer med svenskt utseende”, skriver han bland annat.

Mattias berättar även om när Friskis & Svettis delade ut träningskort till ensamma flyktingungdomar i höstas. Då fick de en rad upprörda samtal från människor som hotade med att säga upp sina medlemskap.

– Men i de fall det gick att kolla upp visade det sig att de inte ens var medlemmar hos oss, säger han.

”Ska hjälpa er att avsluta eventuella medlemskap”

Texten avslutas med en vädjan till de som hört av sig.

”Nästa gång ni hör av er till mig, inkludera era namn och medlemsuppgifter, så ska jag försöka hjälpa till att uppfylla er önskan om att avsluta era eventuella medlemskap”, skriver han.

– Vår verksamhetsidé är att alla är välkomna. Det handlar inte om att jag vill förbjuda människor att ha olika åsikter. Men jag vill markerat att om man känner att man vill sluta i Friskis på grund av att vi välkomnar alla, så blir mitt svar: Varsågod och sluta, säger Mattias Wising Bonde.

Hyllas av toppolitiker

Texten har hyllats och spritts av många på nätet. Däribland av Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly och folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

”F&S tar ställning mot rasismen. Bra!" skriver Ohly på Twitter.

”Tydligt ställningstagande mot rasism och vad som gäller hos Friskis & Svettis”, skriver Wikström.

ARTIKELN HANDLAR OM