”Terrorister på väg till Frankrike och Belgien”

NYHETER

En liten grupp med extremister tros ha rest från Syrien för att utföra attacker i Frankrike och Belgien.

Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån AP som hänvisar till en fransk säkerhetskälla.

Mål som nämns i Belgien är ett shoppingcenter och en amerikansk snabbmatsrestaurang.

Informationen om gruppen med extremister ska ha kommit från belgiska underrättelsetjänsten och i Frankrike uppges den ha skickats runt till polismyndigheter i hela landet, uppger källan.

Franska myndigheter är försiktiga med att bedöma informationen eftersom man regelbundet tar emot liknande uppgifter och hotnivån i landet, som redan är på en hög nivå, påverkas inte.

Varnar poliser

Informationen ska enligt AP ursprungligen ha kommit till belgisk säkerhetstjänst som sedan har vidarebefordrat uppgifterna till franska säkerhetsmyndigheter.

Enligt den belgiska tidningen Derniere Heure har varningar gått ut till landets polismyndighet om att beväpnade terrorister kan ha lämnat Syrien för tio dagar sedan med Belgien och Frankrike som mål. Extremisterna ska enligt tidningen, som uppger sig ha mottagit ett varningsmeddelande, rest utan pass och tagit sig till Grekland med båt från Turkiet.

Bland målen som nämns i Belgien finns ett shoppingcenter i Bryssel, en amerikansk snabbmatskedja samt poliser, uppger AP.

"Hög hotnivå"

Enligt belgisk säkerhetstjänst ligger hotnivån i landet fortfarande oförändrat på en tre av fyra möjliga nivåer vilket innebär att hotet är allvarligt, möjligt och troligt.

– Vi ligger fortfarande på nivå tre vilket är en tämligen hög hotnivå, säger Benoit Ramacker på landets terrorhotbedömningscenter, enligt AP.

Enligt Ramacker har liknande uppgifter kommit in tidigare.

– Inget har ändrats i fråga om säkerheten och den här typen av potentiella hot beskyddas oavsett, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM