Helen hittade konstig sak i snacks-påsen

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Helen köpte...

Det som skulle bli en trevlig start på midsommarfirandet blev i stället en upplevelse som Helen och hennes gäster sent kommer att glömma. I påsen med potatissnacks hittade de nämligen något helt annat.

– Min första tanke var att det såg ut som en räka eller kackerlacka. Jag blev jätteäcklad, säger Helen.

Det var på midsommarafton som Helen, 51, från Varberg hade bjudit hem några vänner för att fira. Innan den klassiska midsommarmaten serverade hon en aperitif och till det en skål med de friterade potatissnacksen Pommes Pinnes från OLW.

Men i stället för de avlånga potatisstängerna som visas på påsen fick en av gästerna upp något helt annat ur skålen.

– Det såg riktigt vidrigt ut och ingen visste ju vad det var. En del tyckte det var kul medan en del hade mindre roligt åt det. Folk är ju lite olika känsliga för sådan här saker och efter detta var det ingen som var sugen på varken Pommes Pinnes eller något annat.

Vad trodde ni att det var?

– Antingen en insekt, typ en kackerlacka, eller en räka. Det är ju så man reagerar. Sen kanske det finns en helt annan förklaring men någon sådan har jag inte fått. Detta var verkligen ingen jättekul upplevelse eller inledning på vår midsommar då vi blev blev riktigt äcklade samt att jag som värd inte kände mig så stolt över att ha serverat detta till min gäster.

Skickade på analys

Helen bestämde sig för att kontakta OLW och företaget Orkla Confectionery & Snacks som står bakom produkten. De bad henne då att posta den konstiga biten så att de kunde skicka den på analys. Men trots att Helen packade ned den i ett vadderat kuvert och försäkrade sig om att adressen var rätt kom paketet aldrig fram enligt företaget.

I stället skickade Helen ett flertal bilder men responsen att utreda händelsen var enligt henne mycket ljummen.

– Det känns som att de inte bryr sig överhuvudtaget. Det enda svaret jag har fått är att de har letat efter försändelsen men inte hittat den.

Som kompensation fick Helen en check på 65 kronor att handla nya produkter för. Men någon förklaring till vad det var i påsen uteblev.

– De sa bara att de inte kunde utläsa något från bilden jag skickade, vilket gjorde mig jäkligt irriterad. Antingen tror de inte på mig eller så försöker de få tyst på mig, säger Helen och fortsätter:

– Detta handlar inte om pengar utan om att jag vill ha en förklaring till vad det är. Jag känner mig fortfarande dum som serverade detta och det känns inte kul att så fort någon öppnar en påse med OLW-produkter så undrar man vad man kommer att hitta i skålen.

”Någon slags växt”

Men enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet, är det med största sannolikhet inget friterat djur som hamnat i Helens påse.

– Min spontana tanke är att det inte är ett djur utan någon slags växt. Detta då spröten inte ser ut som känselspröten på en insekt. Det ljusa i mitten ser mer ut som växtfibrer, vilket gör att det med stor sannolikhet är någon typ av rot eller rotfrukt som följt med i hanteringen.

– Det kan vara någon typ av potatis eller liknande som växer i jorden.

Så att det är en räka eller kackerlacka är inte troligt?

– Det känns långsökt att den ska ha åkt med potatisen, som är råvaran i den här produkten. I så fall måste de ha friterat havsdjur på samma ställe, vilket jag inte tror. Att det kan vara en skadeinsekt som åkt ned i frityrbadet är inte helt omöjligt men det ser inte ut som en insekt utan mer som att det vita är någon typ av rot och trådarna är rottrådar. 

När Helen får höra Didriks förklaring känner hon sig lättad och tycker att den låter fullt rimlig. Dock kommer det att dröja innan hon köper någon av OLW:s produkter igen.

Vad kommer du spendera dina 65 kronor på?

– Förmodligen kommer jag inte använda dem alls då jag inte är särskilt sugen på deras produkter just nu. Det blir i alla fall inte en påse Pommes Pinnes.

Aftonbladet har sökt Orkla Confectionery & Snacks för en kommentar utan resultat.

Publicerad:

LÄS VIDARE