50 000 avstängda eller gripna i Turkiet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Turkiets president Erdogan har kallat till möte med nationella säkerhetsrådet – och utlovar att ett ”viktigt beslut ska tas”.

Nu förbjuds alla akademiker att lämna landet, dessutom har landet blockerat Wikileaks efter att sajten läckt intern kommunikation från styrande AKP.

President Recep Tayyip Erdogan tar till nya åtgärder i Turkiet efter militärens misslyckade kuppförsök i förra veckan.

För första gången sedan kuppen sitter presidenten just nu i möte med den nationella säkerhetsrådet, efter mötet utlovar han att ett ”viktigt beslut” ska offentliggöras – men har går inte in på några mer detaljer.

Omkring 50 000 soldater, poliser, domare, tjänstemän och lärare har blivit avstängda eller gripna efter kuppförsöket. Från och med nu råder det förbud för akademiker att resa utomlands, eftersom man vill minska risken att eventuella kuppmakare riskerar att fly. Dessutom har 21 000 lärare fått sina legitimationer indragna och 1 600 dekaner har fått sparken.

Under kvällen har dessutom två medlemmar av högsta domstolen i Turkiet arresterats för kuppförsök, rapporterar Reuters.

Wikileaks har blockerats i landet efter att sajten publicerat nästan 300 000 e-postmeddelanden från styrande AKP. Enligt den turkiska myndigheten som bevakar internet beror det på att informationen antingen var stulen eller olaglig.

”Vi kommer att dö i kväll”

Det var vid midnatt, natten till lördag, som nio turkiska ministrar hade samlats i ett konferensrum i huvudstaden Ankara. Kuppförsöket i Turkiet hade pågått i cirka två och en halv timme och gruppen var övertygade om att de skulle dö.

– De kommer förmodligen att lyckas och vi kommer att dö i kväll, sa en av ministrarna enligt en tjänsteman som var på plats.

Säkerhetspersonal ska ha fått lämna rummet eftersom ministrarna inte visste vem de kunde lita på under det pågående kuppförsöket.

– Var beredda att dö i kväll. Vi kommer alla att bli martyrer i den här kampen, sa en av ministrarna.

Enligt The Guardian hade de nio ministrarna deltagit i ett möte när den statliga kanalen TRT övertogs av militären och programledaren var tvungen att läsa upp ett uttalande som sa att president Recep Tayyip Erdogan inte längre har makten i landet.

Enligt tidningen blev det tyst i flera minuter i konferensrummet, tills dess att en av ministrarna skämtade:

– Bry er inte om TRT, jag kollar inte på det ens under vanliga tider, det är ju bara statliga telivisionen.

”Kunde ha lyckats”

Några dagar efter kuppen berättar Cemalettin Haşimi, rådgivare till premiärminister Binali Yildirim, hur nära kuppen var att lyckats, men att vissa omständigheter lyckades stoppa den.

Bland annat att ett armébefäl i staden Bursa greps med en sex sidor lång lista med domare och militärtjänstemän som skulle utses till olika befattningar i byråkratin i efterdyningarna av kuppen.

Cemalettin Haşimi säger att president Erdogans medverkande i tv via Facetime ändrade inställningen hos folket.

– Det var först då vi trodde att vi skulle vinna, säger han.

Han säger också att kuppen var ”otroligt välorganiserad”.

– Den kunde ha lyckats, säger han.

Många personer som tros eller anses ha haft koppling till kuppförsöket har gripits eller avsatts de senaste dagarna.

9000 poliser och myndighetsanställda har gripits, samt 14 soldater som anklagas för att ha angripit hotellet där president Erdogan bodde under fredagskvällen.

Publicerad: