Polisens vädjan före attacken i Nice

1 av 56
NYHETER

Polisen stod handfallen när 84 personer dödades under nationaldagsattacken i Nice.

Bara drygt 100 poliser fanns i tjänst – trots att regionledning vädjat om större resurser till folkfesten.

– Flera dagar innan attacken hade vi begärt att staten skulle garantera samma skydd som under EM, säger regionpresidenten Christian Estrosi till Sky News.

Nationaldagsfirandet i Nice lockade runt 30 000 personer till strandpromenaden och centrala Nice i torsdags där man firade med konserter och fyrkverkerier.

Under fotbolls-EM som nyligen avslutades hade säkerheten varit rigorös – med tungt beväpnad polis och säkerhetsstyrkor i så gott som varje hörn.

Ville se ökad säkerhet

Men när 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel med en lastbil dödade minst 84 personer, varav många barn, stod polisen handfallen.

Den 19 ton tunga lastbilen kunde ta sig nästan två kilometer på strandpromenaden, sicksackandes fram med mordmaskinen.

Först när en man kunde klättra in i hytten och slåss med 31-åringen lyckades polisen skjuta och oskadliggöra terroristen.

Nu uppdagas att regionledningen i Provence-Alpes-Côte d'Azur redan innan vädjat om hjälp.

I ett brev till franska presidentpalatset hade Christian Etrosi, regional president, begärt att staten skulle garantera säkerheten. Enligt Sky News fanns bara en styrka på maximalt 62 poliser från den nationella polisstyrkan och 50 från den lokala i tjänst för att övervaka jättearrangemanget.

– Man hade kunnat förvänta sig ungefär 700 poliser eller fler i staden, säger en källa inom säkerhetstjänsten till Sky News.

”All anledning att vara arg”

Hur lastbilen kunde ta sig förbi avspärrningar hela vägen till strandpromenaden har väckt många frågetecken.

– Alla som kände sig hotade den natten och som känner sig hotade varje dag har all anledning att vara arga, säger regionpresidenten Christan Etrosi.

Sky News lyfter fram det faktum att Christian Etrosi som politiker för Republikanerna i Frankrike kan göra politiska poänger av att presidenten och ledaren för Socialistpartiet François Hollande ser svag ut i säkerhetsfrågor. Men man menar att de uppgifter man fått fram ändå visar att polisen varit underbemannad under terrordådet.

Kritik har också lyfts fram mot appen SAIP som många fransmän installerat på sina mobiler i syfte att bli varnade om händelser med pågående dödligt våld. Appens om tagits fram på beställning från inrikesdepartementet ska skicka ut en pushsignal till användaren om en attack pågår, eller om det finns föraningar om en attack.

Under torsdagskvällen dröjde det tre timmar innan första varningen kom om lastbilsattacken som var över på några minuter, skriver Reuters.

Det fick inrikesdepartementet att kalla till krismöte.

”En åtgärdsplan har begärts omedelbart för att något liknande inte ska kunna hända igen”, skriver departementet i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM