Rausing får nytt hopp – om skjutvapen

Jörn Rausing.
NYHETER

Utvandrade miljardären Jörn Rausing, 56, slåss för att få förvara jaktvapen i Sverige – för att enkelt kunna jaga med utländska affärsgäster och andra företagspampar vid besök i hemlandet.

Kammarrätten har tidigare sagt nej.

Men nu har högsta förvaltningdomstolen gett Tetra Laval-arvingen nytt hopp.

Jörn Rausing, som är god för 45 miljarder och en av landets rikaste personer, lämnade Sverige permanent för över 30 år sedan. Men trots det har han inte kunnat släppa taget om den svenska älgjakten.

För att slippa transportera hagelbössor och älgstudsare från Storbritannien ansökte Jörn Rausing för två år sedan om tillstånd att förvara skjutvapnen hos en vän i Skåne. Men polisen nekade honom.

Ärendet har sedan dess varit uppe i både förvaltningsrätten – som dömde i Jörn Rausings favör – och kammarrätten, som gick på polisens linje och rev upp den lägre instansens beslut.

Det innebär att Jörn Rausing i nuläget inte får ha sina vapen hos vännen utan tvingas frakta dem från utlandet om han vill jaga i Sverige.

Beviljas prövningstillstånd

Men nu ger högsta förvaltningsdomstolen Jörn Rausing nytt hopp genom att meddela prövningtillstånd, efter att han överklagat på nytt.

Jakterna görs, enligt hans ursprungliga ansökan till polisen, av personliga och affärsmässiga skäl. Han bjuder in topparna i företag som Stora Enso och Billerud Korsnäs till sina älgjakter. Båda är stora leverantörer till Tetra Laval och Jörn Rausing värdesätter, enligt sin ansökan, "de informella diskussioner med företagsledningarna" som jakten ger.

Han framhäver även att han vill slippa det administrativa arbete och den stöldrisk det innebär att forsla vapnen från Storbritannien.

Utländska gäster

På jakterna deltar även utländska gäster. Jörn Rausing betonar att älgjakter i Sverige har stor betydelse för relationerna med kunderna.

Grundregeln är att skjutvapen ska förvaras så att vapeninnehavaren kan ha vapnen under uppsikt, vilket i princip innebär att personen ska vara bosatt på samma plats.

Aftonbladet har sökt Jörn Rausings advokat för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vapen