Barnfamilj hittade automatvapen efter skjutning

1 av 4
NYHETER

Dagen efter skjutningen i villaområdet tog Linda och Rikard med barnen på skattjakt för att avdramatisera händelsen.

I en buske invid brottsplatsen hittade de då ett automatgevär som polisen missat – och bakom ett staket låg ytterligare ett vapen.

– Det är ju för jäkla dåligt att de inte upptäckte det när de var på plats, säger Rikard.

Först trodde Rikard, 42, att ett fordon hade baktänt.

Men när de högljudda smällarna fortsatte och han kort därefter hörde hur en bil försvann i hög hastighet förstod han att något allvarligt hade inträffat.

Han och hustrun Linda, 40, sprang ut på gatan tillsammans med vännerna de besökte i villaområdet i Enskedefältet i södra Stockholm och såg en skottskadad ung man och en skottskadad ung kvinna vid en kraschad bil på sidan av vägen.

Efter att först ha blivit beskjutna i Östberga ska mannen och kvinnan ha jagats av en bil tills jakten slutade i buskaget i villaområdet vid 21-tiden på lördagskvällen. Flera gärningsmän klev ur sin bil och avlossade ett flertal skott med automatvapen innan de flydde platsen.

Enligt Linda var den skjutne mannen i sämre skick än kvinnan.

– När vi kom fram blödde den unga mannen ordentligt från skrevområdet. Den unga kvinnan hade träffats i armen och var alert. Jag och några andra hjälptes åt att med skärp och klädesplagg försöka stoppa blödningen i väntan på ambulansen, säger Linda.

De skjutna fördes till sjukhus för vård av sina skador som enligt polisen inte var livshotande.

Gick på ”skattjakt” – hittade automatvapen

Efter en orolig kväll och natt tog Linda och Rikard med sig sina barn samt en vän och dennes barn på ”skattjakt” i kvarteret. Syftet var att avdramatisera händelsen för barnen som är i åldrarna 9-15 år.

De var bara några tiotals meter från brottsplatsen när de gjorde en förvånande upptäckt.

– När vi gick där skojade vi om att gärningsmännen kanske kastat vapnen över ett staket väldigt nära där bilen stod. Vår vän tittade över staketet och där låt ett automatvapen. Sedan låg ytterligare ett i en buske lite längre ned vid cykelvägen, säger Rickard.

En patrull befann sig i närheten med anledning av att en boende i området hittat hylsor. Klockan omkring 11 på söndagen när de påkallade patrullens uppmärksamhet om de liggande vapnen. I väntan på tekniker upprättade patrullen avspärrningar och började vakta de två fyndplatserna.

Både Linda och Rikard ifrågasätter hur polisen kunde missa att det låg två automatvapen i direkt anslutning till brottsplatsen.

– Man tror inte att det är sant. Jag vill inte sätta poliserna på pottkanten men det är ju för jäkla dåligt att de inte upptäckte det när de var på plats, säger Rikard.

Polisen kan inte förklara missen

Linda undrar vad som hade kunnat hända om det var ett barn som gjorde fyndet.

– Ett barn hade kunnat hitta det och trott att det var ett leksaksvapen. Om det är skott kvar hade någon kunnat skada sig allvarligt. Poliserna gör väl var och en så gott de kan, jag tror att det hade kunnat undvikas om de haft bättre resurser, säger hon.

Polisen bekräftar att två vapen hittades under förmiddagen. Teknikerna var på plats vid 16-tiden.

– Det hör inte till vanligheten att man slänger ifrån sig vapen på det här sättet men jag kan faktiskt inte svara på hur man kunde missa det i går. Nu är det ju praktiskt taget ljust hela tiden så det går heller inte att skylla på mörkret, säger Gabriela Åslund, stationsbefäl vid Stockholmspolisens region syd.

En av polisens teorier är att motivet bakom skjutningen är någon form av gängkonflikt. Under eftermiddagen fanns det ännu ingen misstänkt för mordförsöket, enligt Christer Holmer, också han stationsbefäl vid polisen.

– Det är skrämmande att den här typen av vapen används. Lyckligtvis träffades ingen utomstående av kulorna, säger han.