Så ser du om någon är på väg att drunkna

Foto: Maja Suslin / SCANPIX
NYHETER

Det är lätt att tro att man kan upptäcka någon som håller på att drunkna genom att spana efter viftande armar och rop på hjälp – men det är helt fel.

Drunkningar sker, tvärt emot mot vad många tror, i det tysta och är lätta att missa.

– En person som håller på att drunkna har inte ork att få armarna över axelhöjd utan har dem ofta längs med kroppen där de paddlar med små rörelser. Man kan inte heller skrika eftersom all energi går till att få i sig luft. Så det du ser är ett ansikte som flyter parallellt med ytan, kraftigt bakåtböjt för att få näsa och mun över vattenytan. Ser du detta är det bråttom, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

”Ta hjälp av andra och turas om”

Rådet är då att ropa på hjälp direkt, be någon att ringa 112 och få tag i en livboj. Får du sedan upp personen på land så påbörja hjärt- och lungräddning – 30 kompressioner följs av två inblåsningar är riktlinjerna man ska hålla sig till.

– Det kan vara jobbigt att ge kompressioner så ta gärna hjälp av andra och turas om. Och det är mycket bättre att göra något än att varje kompression är perfekt. Tycker du att inblåsen känns otäcka så ge bara kompressioner eller riv hål i en plastpåse och lägg över munnen.

ARTIKELN HANDLAR OM