Stopp på E4 efter lastbilsolyckor

avLinnea Järkstig, Martin Mederyd Hårdh, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Fordonen bärgades efter nästan nio timmar

1 av 9

Avåkningar, krockar och avstängda vägar. Snöovädret skapar kaos i trafiken.

E4 stängdes i södergående riktning efter två olyckor med stora fordon. Lastbilar var tvungna att bärgas på två platser mellan Norrköping och Nyköping.

– Det är klart att det blir köer, säger Thomas Pihl på Trafikverket.

Blixthalkan har skapat kaos i trafiken runt om i Sverige.

I centrala Sundsvall gled ett 15-tal bilar in i varandra i en seriekrock. Dessutom har ytterligare fyra bilar krockat i staden, men ingen ska ha skadats allvarligt i olyckorna.

– Det kommer in rapporter om olyckor hela tiden. Det är glashalt på vägarna, man kan inte stanna helt enkelt, säger Peder Jonsson, RLC-kommunikatör vid polisen region nord.

Två personbilar och en minibuss har på morgonen krockat på E4:an i Härnösand. Initialt rådde en del trafikproblem, men ingen person ska ha skadats i olyckan.

– Det är besvärligt i kustområdet just nu. Det snöar, är halkigt och nollgradigt, säger han.

Lastbilar måste bärgas

Två olyckor med lastbilar har inträffat på E4 i trakterna kring Norrköping och Nyköping.

Vid 10.30-tiden inträffade en olycka vid Stavsjö i Sörmland där en lastbil ska ha kört på en personbil och sedan kört av vägen. Enligt räddningstjänsten är fem personer drabbade och ambulanser skickade till platsen. Skadeläget är oklart – men då lastbilen måste bärgas ur ett dike kommer hela motorvägen att hållas stängd under eftermiddagen.

Längre österut, i höjd med Jönåker, skedde en olycka mellan tre fordon. Där var en mindre lastbil, en buss och en personbil inblandade.

Efter olyckorna måste lastbilar bärgas – en ur ett dike och en från vägrenen. Arbetet väntas pågå till klockan 19 i kväll.

I Stavsjö kommer trafiken att ledas om via väg 800 mellan två trafikplatser. Vid Jönåker kommer endast ett körfält att hållas öppet.

– Det är klart att det blir köer. Det är stor påverkan, det är det, säger Thomas Pihl, Trafikverkets pressinformatör.

– Någon tidsangivelse för hur lång tid det kan ta, eller hur långa köerna kan bli, kan jag inte ge. Det kan variera under dagen.

Varnar för blixthalka

I Tanum, Bohuslän, har en personbil kört in i mitträcket och mejat ned ungefär 40 meter räcke på E6:an. Därför var det under morgonen till att börja med helt stopp i trafiken i norrgående riktning på grund av bärningsarbete. Men även södergående körfält stängdes av för att ”rensa skräp”.
Polisen uppmanar rent generellt alla trafikanter att ta det lugnt i det hala väglaget.

Det rapporteras om blixthalka på flera håll i landet.

– Vi har många halkbekämpningsbilar ute, för plogning och saltning. Men det är vinter, då kan man inte förvänta sig att det ska vara halkfritt, säger Thomas Pihl vid Trafikverket.

Lastbil vek sig över vägen

En lastbil vek sig tidigt i morse över E18 i en olycka mellan Munktorp och Köping.

– Det är kaotiskt på E18 just nu, det är blixthalka, sa Ann-Charlotte Israelsson, vakthavande befäl vid polisen i Västmanland, i förmiddags.

När en polisbil, som skulle leda av trafiken, var på väg till platsen hamnade den i en helt annan olycka då en bilist kört i diket. En trafikolycka som inträffade strax före klockan 06 mellan Västerås och Köping.

– Så vi tar hand om den nu och skickar ut en tredje polisbil till den första olyckan.

Inga personer ska ha skadats i olyckorna. Vägen kunde öppnas igen vid 08-tiden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM