Läkare utan gränser vägrar pengar från EU

NYHETER

Wallström: ”Det är beklagligt”

Foto: Mari Mörth, generalsekreterare.

Läkare utan gränser vägrar ta emot pengar från EU och alla dess medlemsländer.

Beslutet är en protest mot EU:s ”omänskliga flyktingpolitik”.

– EU skyddar inte människor, EU skyddar bara gränser, säger Läkare utan gränsers svenska generalsekreterare Mari Mörth.

I ett pressmeddelande på fredagen skriver Läkare utan gränser att EU:s flyktingavtal med Turkiet har inneburit att tusentals människor fastnat på de grekiska öarna.

Enligt organisationen lever människorna där ”i överfulla läger under fruktansvärda förhållanden, ibland i flera månader”.

Avtalet mellan EU och Turkiet gör nu att Läkare utan gränser slutar ta emot pengar från EU och dess medlemsländer.

– Avtalet mellan EU och Turkiet har totalt urholkat själva begreppet flykting och dess innebörd om skydd, säger Jerome Oberreit, internationell generalsekreterare för Läkare utan gränser.

”EU skyddar inte gränser”

Förra veckan lade EU-kommissionen fram ett nytt förslag som skulle innebära lägre handels- och utvecklingsstöd för de länder som inte hindrar migrationen till Europa.

– Är det här EU:s lösning på flyktingkrisen? Att hindra desperata människor från att fly och att göra det i samarbete med deras hemländer? EU skyddar inte människor, EU skyddar bara gränser, säger Läkare utan gränsers svenska generalsekreterare Mari Mörth.

2015 tog Läkare utan gränser emot 56 miljoner euro från EU-institutioner och medlemsländerna.

Wallström: ”Beklagligt”

Utrikesminister Margot Wallström kommenterar beslutet så här:

– Det är beklagligt. Läkare utan gränsers arbete gör stor skillnad. Vi delar oron att humanitära principer försvagas, till exempel att humanitära organisationer inte får tillträde i länder som Syrien. Vi behöver ha fortsatt konstruktiv dialog med Läkare utan gränser, säger hon till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM