Grim Sleeper döms till döden: ”Det är rättvisa”

1 av 4
NYHETER

Innan ”Grim Sleeper” stoppades misstänks han ha dödat minst 25 kvinnor.

Nu har seriemördaren Lonnie David Franklin, 63, fått sitt straff – döden.

– Domen är inte en hämnd, det är rättvisa, säger domare Kathleen Kennedy.

Debra Jackson, 29, mördades den 10 augusti 1985. Hon är seriemördaren ”Grim Sleepers” första kända offer.

31 år senare, på dagen, fick hennes baneman sitt straff .

Lonnie David Franklin, 63, dömdes under onsdagen till döden för att ha mördat tio kvinnor i södra Los Angeles.

Domare Kathleen Kennedy läste först upp alla hans offers namn innan hon uttalade domen:

– Du ska dömas till döden.

Överlevare vittnade: Sköt mig 6 gånger

Men 63-åringen misstänks ha många fler liv på sitt samvete. Utredarna misstänker att ”Grim Sleeper” har mördat minst 25 kvinnor och flickor från 1985 till år 2010 då han slutligen kunde gripas, skriver Los Angeles Times.

Men redan tidigare ska ha utsatt kvinnor för brott. När ”Grim Sleeper” fick sin dom vittnade Laura Moore om hur hon som 21-åring korsade vägar med Lonnie David Franklin under våren 1984 när hon ensam väntade på en buss.

– Han sa till mig att jag inte borde stå där själv, att dåliga killar kunde plocka upp mig, säger Moore i rätten, enligt Los Angeles Times.

Hon berättar att hon motvilligt gick med på hans erbjudande om skjuts. I bilen blev hon uppmanad av då 32-åriga Lonnie David Franklin att sätta på sig bältet. När hon inte ville gick han till attack.

– Han sträckte sig under sätet och tog upp en pistol och sköt mig sex gånger, säger Laura Moore.

Hon lyckades fly och är hans enda kända offer som överlevt.

”Han behandlade min dotter som skräp”

När domen meddelades i går fanns flera familjemedlemmar till seriemördarens offer i rätten. En av dem var Grim Sleepers sista kända offers mor, Laverne Peters. Hennes dotter Janecia var 25 år gammal när hon mördades i januari 2007 i Gramercy Park i Los Angeles.

– Han tog min dotter, mördade henne och stoppade henne i en sopsäck, som om hon var skräp, säger Laverne Peter enligt Los Angeles Times.

– Min förhoppning är att han spenderar resten av sina dagar i sin fängelsecell som kommer bli hans sopsäck.

”Grim Sleeper” är en av Kaliforniens värsta seriemördare. Men på grund av hans val av offer och det faktum att han under 14 år tillsynes tog en paus i sin långa brottsbana seglade han under allmänhetens radar. Han gav sig på unga, svarta, kvinnor och flickor som i flera av fallen var narkotikaanvändare och prostituerade.

Okända motiv

Även polisens kritiserade beslut att inte delge allmänheten farhågan om att en seriemördare agerade i södra Los Angeles har bidragit till att det tog många år innan omfattningen av hans brott blev kända.

Först 25 februari 2009 gick polisen ut och sa att de sökte en seriemördare som kopplades till den långa raden mord av bland annat dna. De gav honom då också namnet ”Grim Sleeper” som myntades av tidskriften L.A Weekly.

Varför han mördade kvinnorna är oförklarat. Under rättegången har han hävdat sin oskuld och något motiv har polisen aldrig hittat. Något domare Kathleen Kennedy sa att hon tänkt mycket på under förhandlingarna.

– Men det viktiga är inte varför. Det går aldrig att hitta något förmildrande för sakerna du gjort, säger domaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

USA