Flera nya explosioner i Thailand

1 av 19
NYHETER

Flera nya explosioner rapporterades under fredagsmorgonen i södra Thailand.

Totalt har nu minst 11 explosioner inträffat i landet det senaste dygnet.

Minst fyra personer har dödats och över 30 skadats.

– Bomberna är ett försök att skapa kaos och förvirring, säger premiärminister Prayut Chan-O-Cha.

Enligt Reuters ska thailändska myndigheter känt till planerna men inte vetat när de skulle inträffa. Under fredagen greps ett flertal personer, misstänkta för dåden.

Fredagens explosioner kommer kort efter att två bomber detonerade på en bargata i Hua Hin på torsdagen omkring midnatt, lokal tid. En thailändsk kvinna miste då livet och minst 21 skadades, däribland flera utländska medborgare, enligt lokal polis.

Under fredagsmorgonen rapporterades om nya explosioner i Thailandtotalt har minst 11 bomber detonerats på ett och samma dygn.  Enligt Bangkok Post är det:

Fyra i Hua hin – två på torsdagskvällen och två på fredagsmorgonen.

En på en marknad i södra Trang – en dödad.

Tre på populära turistön Phuket. En person uppges vara lätt skadad, men inga dödsoffer har rapporterats.

Två i Surat Thani – en död.

Två i Phang Nga.

Bomb vid klocktornet

En av morgonens explosioner inträffade vid klocktornet i den populära turistorten Hua Hin och dödade en person samt skadade tre uppger BBC.

Ytterligare en person dödades i Surat Thani där bomberna exploderat utanför sjöpolisens kontor och en vid den vanliga polisens lokaler med en halvtimmes mellanrum, uppger Bangkok Post.

Totalt har fyra personer dödats i bombvågen i Thailand det senaste dygnet, enligt lokala myndighetspersoner. 35 personer uppges vara skadade, varav elva är europeiska turister. Fyra kommer från Tyskland, fyra från Nederländerna, två från Italien och en från Österrike uppger AP.

Attentatet inträffade nästan på årsdagen av explosionen vid det välbesökta templet Erawan i Bangkok där 20 personer dog och flera skadades. Merparten av dessa var kinesiska turister.

Inga uppgifter om svenskar

UD hade under fredagsmorgonen, svensk tid, inga uppgifter om skadade svenska medborgare.

– Vi har inga uppgifter om skadade eller omkomma i Thailand. Vår ambassad står i kontakt med thailändska myndigheter, säger Emma Karlsson på UD:s presstjänst vid 05.30-tiden.

Svenskar på plats uppmanas av UD att höra av sig till anhöriga och följa lokala myndigheters råd och anvisningar. UD har inte ändrat sina reserekommendationer med anledning av attentaten. Sedan tidigare avråder UD dock från resor till provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla med anledning av säkerhetsläget i södra Thailand.

Mobiltelefoner utlöste bomberna

I de första två explosionerna i Hua Hin hade sprängladdningarna gömts i blomkrukor och de ska ha utlösts med hjälp av mobiltelefoner.

– Bomberna var placerade på gatan där de flesta kunderna är från utlandet. Och de exploderade i samband med att utlänningarna började lämna barerna för att gå tillbaka till sina hotell, säger Samoer Yoosumran vid polisen till CNN.

Bangkok Post uppgav senare att samtliga bomber har detonerats med hjälp av mobiltelefoner.

Inga motiv till explosionerna är kända, och ingen har i nuläget sagt sig ligga bakom bombdåden.

”Skapa kaos och förvirring”

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha manar till lugn och säger att det i nuläget är oklart vem eller vilka som ligger bakom attackerna.

– Bomberna är ett försök att skapa kaos och förvirring, säger han till journalister i Bangkok, enligt AFP.

Att detonera två bomber med kort mellanrum är vanligt förekommande i södra Thailand. Metoden används av rebeller, som vill maximera skadan, skriver Bangkok Post. Dock är det ovanligare att bombdåd sker i turisttäta områden.

Enligt BBC är det mest troligt att separatistiska rebeller ligger bakom attackerna. Detta då det sedan länge pågått en väpnad aktion mot den thailändska militären i de tre sydligaste provinserna av landet.

Men enligt den thailändska polisen ska dåden inte ha någon koppling till islamistisk terrorism uppger AP utan beskrivs som ”lokalt sabotage”.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser, men vi vet säkert att händelserna inte har någon koppling till terrorism. Det är i själva verket lokalt sabotage, och vi försöker att hitta de skyldiga, säger polisens talesperson Krisana Pattanacharoen vid en presskonferens i Bangkok, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Stanna hemma”

Uppgifterna ska dock tas med en nypa salt, eftersom ingen ännu har sagt sig ligga bakom dåden än, och den thailändska militärregimen har motiv att behålla turismen och stabiliteten landet.

Under fredagsmorgonen har ett flertal personer gripits och två fängslats enligt The Guardian.

Thailändska myndigheter ska sedan tidigare haft underrättelseuppgifter som pekat på en nära förestående attack, men visste inte när detta skulle ske, rapporterar Reuters med hänvisning till polisen.

För mindre än en vecka sedan gick Thailand till val för att rösta om ett godkännande av en ny, militärstödd konstitution. Den första sedan premiärministern tog makten i en kupp 2014.

Polisen uppmanar nu människor i Hua Hin att stanna hemma och varuhus skickade hem sina kunder och stängde efter dåden.

Svenska ambassaden öppen

Attentaten sammanföll med den thailändska drottningen Sirikits födelsedag, som firas den 12 augusti, och som även är landets motsvarighet till morsdag. På grund av helgddagen var det planerat att den svenska ambassaden i Bangkok skulle hållit stängt men detta har nu ändrats.

– Den kommer att hålla öppet under dagen på grund av det som inträffat, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst.

Phukets flygplats samt en del järnvägsstationer och vägar stängdes under fredagen av i de drabbade provinserna uppger The Guardian. Myndigheterna har även höjt säkerheten kring turistmål, flygplatser och Bangkoks kollektivtrafik uppger Reuters.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det även ha inträffat en explosion intill en lokal marknad i turistorten Khao Lak. Även flera odetonerade bomber ska ha hittats i Ao Nang nära Krabi. Uppgifterna är i nuläget obekräftade.

ARTIKELN HANDLAR OM