Åter jämnare mellan Trump och Clinton

NYHETER

Kampen mellan de amerikanska presidentkandidaterna blir allt hårdare.

Nya siffror visar att Trumps opinionssiffror nått en ny bottennivå – men Clinton tappar också.

Nu skiljer bara tre procentenheter.

– Den push som Clinton fick efter konventet har nu sannolikt ebbat ut något, säger Björn Ottosson, statsvetare på Stockholms universitet.

Kampen mellan Donald Trump och Hillary Clinton om USA:s presidentpost blir allt hårdare. Medan Trumps stöd i opinionen har nått något som ser ut som bottennivåer, finns det också tecken på att Clintons försprång minskar.

Det visar en ny opinionsundersökning som presenterades av nyhetsbyrån Reuters i fredags.

Stor variation i siffrorna

Björn Ottosson, statsvetare på Stockholms universitet och expert på amerikansk politik, tror inte att man ska dra för stora växlar på den senaste undersökningen.

– Resultaten har varierat ganska mycket. I någon undersökning har gapet varit tvåsiffrigt och i en annan har det bara skiljt 4-5 procentenheter. Det har spretat åt alla möjliga håll, säger han och tillägger:

– Fluktuationerna i opinionssiffrorna är mycket större än i tidigare val.

Det är emellertid klart att Trump, efter den senaste tidens kontroverser, ändrat uppfattning i några frågor.

Svårt att ena partiet

Efter massiv kritik från sitt eget parti meddelade Trump i fredags att han nu stöder representanthusets talman Paul Ryan för omval. Trump, som tidigare spätt på splittringen i det egna partiet genom att vägra att ge stöd åt Ryans omvalskampanj som talman, uttryckte samtidigt också stöd även för andra republikanska toppnamn som till exempel John McCain och Kelly Ayotte.

Björn Ottosson menar emellertid att Trump, trots fredagens erkännande av Ryan, haft betydligt svårare än Clinton att ena sitt parti.

– Han säger för många saker som gör att folk helt enkelt inte är övertygade. Hillary har haft betydligt mindre problem att ena partiet. Jag trodde till exempel att Sanders-supportrarna skulle streta emot mer.

”Väntad tillbakagång”

Efter Trumps hårt kritiserade uttalanden under den senaste tiden har opinionsstödet för honom sjunkit till kanske den lägsta nivån på hela året, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den tidigare CIA-chefen Michael Morell skrev i ett debattinlägg i tidningen The New York Times på fredagen att Trump rent av "hotar nationens säkerhet".

Men även Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons försprång gentemot Trump har nu gått tillbaka, enligt Reuters opinionsundersökning.

Björn Ottoson förklarar att tillbakagången delvis kan bero på att hon tappat lite siffror efter konventet, som historiskt brukar leda till en uppgång i opinionen.

– Det var ganska väntat, säger han.

Från att för bara några dagar sedan ha ledningen med 8 procentenheter, leder Clinton i den senaste mätningen med bara 3 procentenheter, 42 procent mot Trumps stöd på 39 procent.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM