Ny presidentkandidat ska utmana Donald Trump

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Motståndet mot Donald Trump växer inom det republikanska partiet.

I dag lanserade den okände CIA-agenten Evan McMullin sin kampanj för att bli USA:s president.

– Det här har mer att göra med att stoppa Donald Trump än att välja en president, säger journalisten Joe Scarborough på MSNBC som kom med avslöjandet under måndagen.

Evan McMullin har spenderat största delen av sin karriär som CIA-agent - och har aldrig tidigare ställt upp i ett val.

Nu ställer han - i sista stund - upp som republikansk motkandidat till miljardären Donald Trump.

Aktiv Trump-motståndare

Uppgifterna kom under måndagen först från MSNBC-journalisten Joe Scarborough som på Twitter hänvisade till flera icke namngivna källor. Han skriver också att McMullin har stöd av mycket penningstarka sponsorer kopplade till republikanerna.

Senare under dagen kunde man på Evan McMullins Twitter-konto och hemsida läsa om kampanjen med underrubriken "Det är aldrig för sent att göra det rätta. Och om vi arbetar tillsammans finns det inget vi inte kan uppnå".

McMullin arbetar just nu som chefsstrateg i det republikanska partiet och har gjort sig känd som en uttalad Trump-kritiker. På Twitter har han kallat Trump för ”auktoritär” och uppmanat miljardären att visa upp sina skatteinbetalningar vilket Trump har vägrat göra.

Satsar på fåtal delstater

21 juli skrev han bland annat att ”auktoritära personer som Donald Trump använder löften om lag och ordning för att rättfärdiga inskränkningar i medborgerliga rättigheter”.

Enligt sitt Linkedin-konto arbetade han på CIA mellan 1999 och 2011. Han har därefter arbetat för Goldman Sachs, för FN och på fiskebåt i Alaska.

Samtidigt är det oklart om Evan McMullin kommer att hinna få igenom en kandidatur i särskilt många delstater vilket kräver mellan 1 000 och 119 316 underskrifter beroende på vilken delstat det gäller.

Dessutom är deadlinen förbi för att lämna in underskrifter i 25 av 50 delstater.

Mäktiga sponsorer

Men enligt källor som Buzzfeed talat med kan Evan McMullins plan vara att satsa på ett fåtal avgörande delstater. Till exempel nämns Utah där Donald Trump haft dåliga opinionssiffror samtidigt som Evan McMullin har en bakgrund på Brigham Young University i delstaten vilket kan vara en fördel.

– Det här är en ekonomiskt välunderstödd oberoende kandidat som åtminstone kommer att försöka komma med på valsedlarna i 20-30 delstater, säger Joe Scarborough, enligt Washington Post.

Han säger att ett mål med McMullins sent påkomna kampanj kan vara att erbjuda en kandidatur för republikaner som är motståndare till Donald Trump - men vill slippa rösta på Demokraterna.

– Det här har mer att göra med att stoppa Donald Trump än att välja en president, säger Joe Scarborough.

Publicerad: