Efter debatturnéerna – Lööf och Sjöstedt grillades på scen

De är politiska motståndare – och har rest land och rike runt för att debattera mot varandra.

Tre heta frågor – den om migration, flygskatten och vinster i välfärden – fick inleda Partiprogrammet med Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V).

Samtidigt drar sig Jonas Sjöstedt inte undan när det kommer till den växande sprickan mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Vi har fällt en socialdemokratisk regering förut, och nu är vi där igen, säger Sjöstedt (V).

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Centerpartiet har sagt nej till regeringens förslag om flygskatt – en fråga som kom att inleda kvällens Partiprogrammet med Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) på Malmen i Stockholm.

I vanlig ordning var det programledarna Robert Aschberg och Janne Grönroos som höll i utfrågningarna. Annie Lööf (C) säger till dem att flygskatten är ”ineffektiv”

– Alla bör fundera på om de kan flyga mindre. Ju bättre tågen blir desto färre inrikesresor med flyg kommer att behöva göras. Bara för att vi säger nej till regeringens ineffektiva flygskatt betyder det inte att vi inte gör någonting. Vi har lagt förslag om att det ska finnas biobränsle i flyg som lyfter från svenska flygplatser. Det blir också dyrare men det är bättre än regeringens förslag, säger hon.

Samtidigt säger Annie Lööf att många, i synnerhet små orter, är beroende av flyget.

– Vi måste tillåta att ha flyget. Men jag skulle vilja att flyget bär sina kostnader ännu mer.

”Gick inte jag ut och sa: Alliansen är död"

Migrationsfrågan är en het fråga bland de svenska väljarna och en fråga som även splittrat allianspartierna. Centerpartiet röstade bland annat för regeringens förslag om att ge de 9000 afghanska ensamkommande en ny chans till uppehållstillstånd.

Men Alliansen är fortfarande det enda regeringsalternativet för Lööf.

– Jag tycker att Alliansen ska hålla ihop. Jag är övertygad om att vi skulle hitta en gemensam väg. Det viktigaste för en Alliansregering efter valet är en blocköverskridande överenskommelse men inte bara S och M, utan mellan Alliansen och S, säger Annie Lööf.

Det är inte första gången partierna är oeniga.

– Moderaterna var ensamma om att tillsammans med SD rösta för regeringens strama, tillfälliga lag hösten 2015. Då gick inte jag ut och sa: "Alliansen är död".

Kan tänka sig fälla en S-regering

Jonas Sjöstedt vände sig direkt med en hälsning till statsminister Stefan Löfven för att uppmärksamma honom på att Vänsterpartiet är redo att fälla en socialdemokratiskt ledd regering.

– Vi har fällt en socialdemokratisk regering förut, och nu är vi där igen. Vi har alla verktyg i verktygslådan, säger han.

Socialdemokraterna har å sin sida uttryck ovilja att inte inkludera Vänsterpartiet i en framtida regering.

- Vi är det enda seriösa vänsterpolitiska alternativet. Socialdemokraternas väljare gillar samarbetet med Vänsterpartiet, säger Sjöstedt.

V: Förbjud vinster i välfärden

En återkommande fråga för Vänsterpartiet är den om vinster i välfärden. Det finns duktiga privata vårdföretagare som Sjöstedt formulerar det, men han vill se att överskotten går tillbaks in i vården.

– Det finns duktiga privata vårdföretag och en del lycksökare inom vården. Om något företag är väldigt duktig och får ett överskott, tänk då om de använde överskottet för att bli ännu bättre för sina patienter, säger Jonas Sjöstedt.

Skolan är inget undantag.

– Jag blir nöjd när jag ser hur missnöjda riskkapitalister är. Aktiebolag hör inte hemma i skolan, säger han om förslaget om att förbjuda vinster i välfärden.

Sjunde upplagan

Under flera år har Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt turnerat ihop och debatterat mot varandra. De är meningsmotståndare i politiken – men gillar varandra ändå.

– Båda är ganska raka och tydliga, säger programledare Robert Aschberg.

I kväll var det den sjunde upplagan av Aftonbladets valsatsning Partiprogrammet. Aftonbladets reporter Malvina Britts och politiska kommentatorn Lena Mellin håller som vanligt tittarna i handen och reder ut vad partiledarna faktiskt pratar om.

Robert Aschberg leder Partiprogrammet. Vid sin sida har han Janne Grönroos, Malvina Britts och Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.
Robert Aschberg leder Partiprogrammet. Vid sin sida har han Janne Grönroos, Malvina Britts och Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.
Publisert:

LÄS VIDARE