Nordkorea

USA tackar Sverige för hjälpen med fångarna

Av: 

Joakim Magnå

Anette Holmqvist

NYHETER

Sverige spelade en avgörande roll för frisläppandet av de tre amerikaner som suttit i fångläger i Nordkorea.

Nu tackar USA de svenska diplomaterna för hjälpen.

”Vi tackar särskilt den svenske ambassadören i Nordkorea, ambassadör Wendel, och hans medarbetare för deras outtröttliga ansträngningar”, skriver amerikanska UD i ett uttalande.

Kim Dong-chul, Kim Hak-song och Kim Sang-duk landade i USA i torsdags. De har varit fängslade i Nordkorea anklagade för spioneri och ”fientliga handlingar”.

Att de friges nu anses viktigt inför toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och diktatorn Kim Jong-un den 12 juni.

”Vi välkomnar deras frisläppande och ser det som en välvillig gest från Kim Jong-un”, skriver Julia Mason, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, i ett uttalande som Aftonbladet tagit del av.

USA: ”Vi är tacksamma”

Sverige har, i egenskap av skyddsmakt åt USA i Nordkorea, spelat en nyckelroll för att få loss de tre amerikanerna.

”Vi är tacksamma för stödet från Sveriges regering, vår skyddsmakt i Pyongyang, som outtröttligt har kämpat för nödställda amerikanska medborgare i Nordkorea”, skriver amerikanska UD.

Ett särskilt tack riktas till Sveriges ambassadör Jonas Wendel och hans medarbetare.

Wallström välkomnar beskedet

Utrikesminister Margot Wallström (S) – som träffade Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho i Stockholm i mars – säger i ett uttalande att ”Sverige välkomnar beskedet” att de tre amerikanerna frigivits.

”Frigivandet kan bidra till det förtroendebyggande som krävs för fortsatta diplomatiska framsteg”, säger hon och fortsätter:

”Som konsulär skyddsmakt för USA i Nordkorea har Sverige aktivt verkat för konsulärt tillträde och frigivande. Sverige har arbetat såväl på plats i Pyongyang som genom diplomatiska kontakter i Stockholm, inklusive vid besöket av Nordkoreas utrikesminister Ri i mars.”

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Nordkorea

LÄS VIDARE

Trump välkomnade frisläppta fångarna – tackar Kim Jong-un

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkorea

USA

Margot Wallström