Sommaren slut – men bara tillfälligt

avTT

Foto: Jessica Gow/TT
Värmeböljan fortsätter – om några dagar. Det kan bli lite svalt i början av veckan, enligt SMHI. Arkivbild.

Nytt säsongshögsta med 32,7 grader i helgen. Men i norr har det snöat och nu är det – i alla fall tillfälligt – slut på värmeböljan.

– Det kommer betydligt svalare luft ner över landet nu, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Natten till i söndags uppmättes årets första tropiska natt. Sedan blev söndagen årets varmaste dag hittills på flera håll. I både Gladhammar och Oskarshamn stannade termometern på 32,7 grader.

– Det är det högsta vi har uppmätt hittills i år och för till exempel Gladhammar är det också den högsta junitemperaturen sedan 1970, säger Alexandra Ohlsson.

– Det är ju inga temperaturer man normalt ska ha vid den här tiden, utan det kanske snarare är juli eller början av augusti som vi förknippar de här temperaturerna med.

Ta med tröja?

Men värmen till trots kan det vara läge att plocka med sig en lite varmare tröja hemifrån de närmaste dagarna. För nu kommer en liten paus i värmeböljan enligt SMHI:s prognoser.

– Ja, det är betydligt mycket svalare luft som förs ner över landet i början av den här veckan, säger Alexandra Ohlsson.

– Under måndagen har vi fortfarande en del av den varmare luften i de sydligaste delarna av Götaland, men på flera håll börjar det ju bli markant svalare. Framförallt om man jämför med söndagen.

Kallt i norr

Den svalare luften gör att temperaturen på sina håll i Svealand lär stanna på knappt 20 grader eller till och med något under det. Och ännu längre norrut blir det ännu tydligare. SMHI räknar med temperaturer på mellan 10 och 15 grader – på sina håll i Lappland kanske inte ens så mycket.

De boende i Katterjåkk i norra Lappland vaknade på måndagen upp till en vit morgon, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

– Det regnade hela dagen igår, även när jag gick och lade mig vid 23-tiden. När jag vaknade var det alldeles vitt, säger Lisa Isaksson, boende i Katterjåkk, till SVT.

– Fast vi är vana, ibland snöar det på midsommar. Och vädret växlar snabbt här.

Och bara lugn. Värmen är inte borta länge, i alla fall lite längre söderut, konstaterar Alexandra Ohlsson.

– Längre in i veckan är det återigen varmare luft som rör sig in över landet. Men det är mest Götaland och Svealand som får ta del av den, och då kan det röra sig om 25 grader eller dryga 25 grader igen, säger hon.