Ansvariga landstingsrådet slår ifrån sig kritiken

Publicerad:

NYHETER

Nya Karolinskas intensivakut följer planen som Stockholms landsting bestämt.

Det säger landstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M), och slår ifrån sig kritiken från läkarföreningen och den politiska oppositionen.

– Jag kan inte förstå att man är missnöjd med en intensivakut, det borde alla vara glada för, säger Marie Ljungberg Schött.

Trots att Nya Karolinskas akutmottagning varit öppen sedan 1 maj står stundtals den nästintill tom, samtidigt som personalen på Stockholms andra akutmottagningar går på knäna.

Men akutmottagningen följer den plan som landstinget i Stockholms län har satt upp, enligt ansvarigt landstingsråd Marie Ljungberg Schött (M).

– Tanken med intensivakuten är att den ska finnas till för de svårast sjuka och hur mycket personal som ska behövas är för tidigt att säga.

Marie Ljungberg Schött (M), landstingsråd med ansvar för akutsjukhusen.
Foto: Carolina Byrmo
Marie Ljungberg Schött (M), landstingsråd med ansvar för akutsjukhusen.

Samtidigt har landstinget öppnat fler närakuter som ska kunna ta hand om patienter och rustat de övriga akutsjukhusen, enligt Marie Ljungberg Schött.

”Volymen ska öka på de andra akutsjukhusen”

– Man måste från de andra sjukhusens ledning se till att man har rätt dimension av personal. Att en omställning är tuff, framför allt för personalen, förstår vi. Det handlar om nya rutiner, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Men kan du förstå att personal på andra sjukhus är missnöjda när de får arbeta väldigt hårt samtidigt som det ekar tomt på Nya Karolinskas intensivakut?

– Jag kan inte förstå att man är missnöjd med att vi har en intensivakut, det borde alla vara glada för.

Men om det inte är några patienter där då?

– Det kommer patienter enligt plan men hur man har dimensioneringen av personal är till syvende och sist en ledningsfråga för de enskilda sjukhusen, även för de andra sjukhusen.

Inga planer på förändring

Att förändra uppdraget för Nya Karolinskas intensivakut är inget som är aktuellt.

– Vi tror att det är bra att ha det smala uppdraget. Det får sedan bli en dialog med sjukhusledningen på Nya Karolinska, men än så länge är det för tidigt, säger Marie Ljungberg Schött .

– Jag tror att vi på lång sikt kommer att få en bättre vård för patienterna och det är det viktigaste.

Publicerad:

LÄS VIDARE