Nordkorea hotar Australien med kärnvapenattack

avMartin Mederyd Hårdh, Simón Bustamante

Australiens utrikesminister Julie Bishop varnade för att nordkoreanska kärnvapen skulle kunna utgöra ett hot för Australien.

Nu svarar Nordkorea – med ett hot om just ett kärnvapenanfall.

– Det hon yttrade kan aldrig ursäktas, säger en talesperson för det nordkoreanska utrikesdepartementet.

Foto: ED JONES / AFP
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Det var i tisdags som Julie Bishop sa att Nordkoreas kärnvapenprogram kan komma att utgöra ett ”allvarligt hot” mot Australien, om det internationella samfundet inte sätter stopp.

– Nordkorea har ökat hotet de utgör mot regionen och den globala freden avsevärt, så alla stigande spänningar beror helt på Nordkoreas provokativa beteende, sa utrikesministern i australisk tv.

Nordkorea håller inte med.

– Hon bör tänka sig för vilka konsekvenser hennes hänsynslösa utskällningar kan få, säger en talesperson för det nordkoreanska utrikesdepartementet via den statliga nyhetsbyrån KCNA, enligt australiska ABC.

”En självmordshandling”

Diktaturen menar att Australien ”blint och ivrigt” lyder USA.

– Om Australien envisas med att följa USA:s agerande som isolerar och kväver Nordkorea blir det en självmordshandling som placerar dem inom räckvidd för ett kärnvapenanfall från Nordkoreas strategiska styrkor, säger utrikesdepartementets talesperson till KCNA.

– Det är svårt att förvänta sig att en sådan regerings utrikesminister ska säga bra saker. Men om hon är ett lands utrikesminister så borde hon tala med grundläggande sunt förnuft om sakernas tillstånd.

Pence på plats i Australien

Ordväxlingen länderna emellan sker samtidigt som USA:s vice president Mike Pence besöker Australien. Och efter flera veckors hätskt ordkrig mellan USA och Nordkorea.

För en vecka trotsade Nordkorea varningarna och genomförde ett robottest. Det misslyckades, men USA konstaterade att tålamodet nu är slut.

I tisdagens tv-intervju sa Julie Bishop att Australien välkomnar Donald Trumps sätt att hantera Nordkorea. Även de tror att Kim Jong-un förr eller senare kommer att få tillgång till robotar som skulle kunna bära kärnvapenhuvuden till det amerikanska fastlandet.

– Det skulle innebära att även Australien är inom räckhåll, sa Bishop.

Vapenskrammel vid halvön

En amerikansk ”armada”, ledd av ett stort hangarfartyg, ska placera sig utanför den nordkoreanska halvön inom ett par dagar.

Nordkorea säger å sin sida att de har kapacitet att genomföra en ”supermäktig förebyggande attack” som skulle kunna förvandla USA ”till aska”. Landets tycks, enligt bedömare, vara på väg mot ett sjätte kärnvapentest.

Den australiske premiärministern Malcolm Turnbull ger inget rakt svar på frågan om landet skulle delta i en militär insats mot Nordkorea.

– I det här läget ger vi stöd på en diplomatisk nivå och det är av avgörande betydelse, säger han till ABC efter ett möte med Mike Pence.

Hotar sänka hangarfartyg

I samband med att två japanska flottor anslutit sig till den amerikanska ”armadan” för övningar meddelade Nordkorea på söndagen att landet är redo att sänka det amerikanska hangarfartyget för att demonstrera landets militära styrka, uppger Reuters.

”Våra revolutionära styrkor är redo att sänka det amerikanska hangarfartyget med ett enda angrepp”, skriver Nordkoreanska Arbetarpartiets tidning Rodong Sinmun.

Tidningen har liknat hangarfartyget med ett ”äckligt djur”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Australien

USA