Slogs med skateboard – dödades av terroristerna

Ignacio Echeverría försökte rädda andra undan terroristerna – blev själv dödad.

avChristina Smedbakken

NYHETER

Åtta personer dödades och 48 skadades vid terrordådet vid London Bridge och Borough Market i London den 3 juni.

En av de dödade har nu bekräftats vara Ignacio Echeverría, 39, som slogs mot gärningsmännen – med sin skateboard.

1 av 8 | Foto: PRIVAT
21-åriga australiensiskan Sara Zelena har bekräftats död.

Under onsdagseftermiddagen bekräftade den spanska regeringen och Ignacio Echeverrías familj att han var ett av offren för den senaste terrorattacken i London, skriver The Guardian.

Samtidigt har detaljer om 39-åringens sista, hjältemodiga ögonblick kommit fram. Ignacio Echeverría kallas nu ”Skateboardhjälten”, efter att han gav sig på terroristerna med sin skateboard som enda vapen.

Vännen överlevde

Echeverría hade varit och skejtat tillsammans med två vänner. De var på väg för att äta middag i Whitechapel när de mötte en man som haltade genom Borough Market. Först trodde de att mannen var full. Men strax därefter såg de en polis kollapsa på marken och en kvinna som attackerades av en flera män.

– Jag fokuserade på kvinnan och sedan, plötsligt, såg jag hur Ignacio började slå attackerarna med sin skateboard, berättar vännen Guillermo Sánchez för den spanska tidningen El País.

Han fortsätter:

– Sedan föll han till marken, jag vet inte hur. Jag vet inte om han halkade eller något, men han föll.

Guillermo Sánchez såg hur hans vän låg på rygg medan en av terroristerna högg honom med en kniv. De andra männen, som kort senare sköts ihjäl av polisen, var också i närheten, även de beväpnade med knivar.

– Det sista jag minns är Ignacio som ligger där, fortfarande vid medvetande och kramande sin skateboard, säger Guillermo Sánchez.

Sedan tog skräcken överhanden för Sánchez. Han kastade sin cykel mot de knivbeväpnade männen och sprang från platsen, tillsammans med sin andra vän. När de försökte vända tillbaka för att se till Ignacio motades de bort av poliser.

Hedras för sitt mod

Först under onsdagseftermiddagen bekräftades att Ignacio Echeverría dödats i attacken. Hans syster Isabel skrev i ett Facebookinlägg:

”Min bror Ignacio försökte stoppa terroristerna och miste sitt eget liv när han försökte rädda andra. Vi älskar dig och vi kommer aldrig att glömma dig.”

Spaniens premiärminister Mariano Rajoj har sagt att Ignacio Echeverrías hjältemod kommer att minnas, och på Twitter skriver han att Ignacio kommer att hedras postumt för sitt mod.

1 av 19 | Foto: GABRIELE SCIOTTO / AFP
Beväpnad polis står vid de skjutna gärningsmännen utanför Borough Market, London 3 juni 2017.
ARTIKELN HANDLAR OM