Prins Harry

Prins Harry: Gick till psykolog efter mamma Dianas död

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

För första gången bryter nu prins Harry, 32, tystnaden och berättar om sorgen efter modern Dianas död.

En resa som tog honom nästan 20 år att påbörja.

– Jag vet nu att det finns en stor fördel i att prata om dina problem och att hålla tyst bara kommer göra det värre, säger prinsen till The Telegraph.

Det är i tidningen The Telegraphs podcastserien ”Mad World”, där kända personer delar med sig av sina erfarenheter av psykisk ohälsa, som den 32-årige prinsen för första gången berättar om sorgen och sina mentala problem efter sin mammas död.

Prins Harry, som bara var 12 år när hans mamma, prinsessan Diana, dog i en bilolycka i Paris i augusti 1997, berättar i intervjun hur han under nästan 20 års tid ”stängde av alla sina känslor” och tillslut tvingades söka professionell hjälp.

– Mitt sätt att hantera det blev att sticka huvudet i sanden och vägra att tänka på min mamma, för vad skulle det hjälpa? Jag tänkte att det bara kommer att göra mig ledsen och ändå inte ge mig henne tillbaka, berättar Harry i intervjun.

Nära fullständigt sammanbrott

Vidare beskriver prinsen tiden efter moderns död som ”en mycket lång och smärtsamt process” och att han försökte låtsas att livet var bra men var egentligen väldigt nära ”ett fullständigt sammanbrott vid flera tillfällen” och led av aggressioner och ångest.

– Jag har antagligen varit väldigt nära ett totalt sammanbrott flera gånger när all sorg och alla lögner och missuppfattningar kommit från alla håll.

Åren av oförmågan att hantera sorgen ledde enligt prinsen själv i stället ”två år av totalt kaos” med flertalet skandalrubriker som kablades ut världen över.

– Jag kan lugnt säga att förlora min mamma vid 12 års ålder och därmed stänga av alla mina känslor i 20 år har haft en ganska allvarlig effekt, inte bara på mitt privatliv utan även på mitt arbete, säger han till tidningen.

Vändningen kom när prins Harry, 28 år gammal, och tack vare storebror prins Williams uppmuntran, bestämde sig för att ta till professionell hjälp.

– Plötsligt började all denna sorg som jag aldrig bearbetat bubbla upp och jag tänkte att det är faktiskt en hel del saker här som jag måste at itu med.

”Stor fördel i att prata”

Trots år av tyst lidande berättar prins Harry att han i dag befinner sig på en bra plats i livet och tackar storebror William för att han fick honom att söka hjälp.

– Jag vet nu att det finns en stor fördel i att prata om dina problem och att hålla tyst om det bara kommer att göra det värre, berättar prinsen och fortsätter:

– Jag kan inte nog uppmana människor att berätta om sina problem då du kommer att bli förvånad över hur mycket stöd du får.

Tillsammans med storebrodern prins William och hans fru Kate, har prins Harry startat välgörenhetsorganisationen ”Heads Together” i syfte att främja mental hälsa och för att psykiska problem ska ges samma prioritet som andra sjukdomar.

Senare i år kommer prinsbröderna att hedra 20-årsådagen av sin mammas död, bland annat genom en staty och en dokumentärfilm där de själva medverkar.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prins Harry

Brittiska kungahuset

Prinsessan Diana