Här läser Trump innantill – och blir själv förvånad

WASHINGTON. Under ett möte med kongressledare på tisdagen ses Trump läsa innantill i ett tal – och blir själv helt förvånad över det han ser.

– Det inkluderar en ökning med 203 procent i Alaska. Wow, den var ny, säger en uppenbart förvånad president när han läser delstatens ökning av Obamacare-premien mellan 2013 och 2017.

– Jag använder alltid Arizonas siffra 116, men vi har nya siffror. Det är stort.

Det var under ett möte med republikanska kongressledare på tisdagen som Trump diskutera lagstiftningsprioriteringar, inklusive upphävandet av Obamacare samt förväntningarna på den nya skattereform.

Under en pressträff högläste Trump ur ett förskrivet tal som han uppenbarligen tilldelats bara minuterna före.

”Wow, den var ny!”

För när Trump, som mestadels tittar ned i sina papper, kommer till delen med ”katastrofen Obamacare” och att sjukförsäkringspremierna i genomsnitt mer än fördubblats i USA från 2013 till 2017, så nämner han ett exempel som han vanligtvis själv inte brukar referera till:

– Det inkluderar en ökning med 203 procent i Alaska. Wow, den var ny, säger en uppenbart förvånad president och vänder sig om till kongressledarna, och fortsätter:

– Jag använder alltid Arizona på 116. Men nu är vi uppe i 203. Det är stort, fortsätter Trump och refererar även till en ökning med 123 procent i Louisiana.

Blir förvånad över de nya siffrorna

– Det här är de nya siffrorna folket. Jag har i ett år pratat om Arizona på 116 procent men jag är glad att vi har nya siffror.

Trump, som inte brukar få särskilt höga betyg för sina tal, har även gjort sig känd för att vanligtvis gå utanför manus och säga lite vad han känner för i stunden.

Något som bland annat oroade Trump-staben under hans Mellanöstern-resa där presidenten höll ett tal om islam för ett 50-tal muslimska ledare.

Ett tal som i efterhand har benämnts som ett av hans bästa.

”Säker på att sjukreformen går igenom”

Under tisdagens pressträff tillade Trump även att han är säker på att den nya sjukvårdsreformen kommer att gå igenom senaten väldigt snart.

– Jag är säkert på att få en proposition över målstrecket i sommar.

Under samma tal fick Trump även frågan om han hade något meddelande till den sparkade FBI-chefen James Comey, som ska vittna på torsdag.

– Jag önskar honom lycka till, svarade presidenten kortfattat.

Publisert:

LÄS VIDARE