Tusentals svenskar drabbade av nya samtalsbluffen

avGustaf Tronarp

NYHETER

Vågen av utländska bluffsamtal visar inga tecken på att klinga av – tvärtom.

Flera tusen svenskar har blivit uppringda, och samtalen kommer från flera olika länder. Hur många som blivit av med pengar är dock okänt.

– Den här omfattningen har jag aldrig sett tidigare, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

1 av 2

De första rapporterna om bluffsamtal kom in från Aftonbladets läsare tidigt på lördagen. Personer över hela landet hade under natten fått samtal från Somalia, med landsnummer +252.

Sent på söndagen kom nästa bluffvåg. Då ringdes bedrägerisamtalen från ögruppen Seychellerna i Indiska oceanen.

Flera personer har fått samtal från båda länderna.

– Jag har blivit uppringd av båda, och det skedde vid nästan exakt samma tid med två dygns mellanrum. De ringde 02.44 i natt och 02.45 på fredagsnatten, säger en läsare som hört av sig till Aftonbladet.

– Jag har fått liknande samtal tidigare, så jag ringde inte tillbaka. Men det är för jävligt att folk försöker lura andra på pengar så här.

Varningen: Ring inte tillbaka

Under måndagen kom det även uppgifter om att personer blivit uppringda från danska och brittiska telefonnummer.

Polisen har gått ut med en varning där telefonabonnenter uppmanas att inte ringa tillbaka till bluffmakarna.

– Högst sannolikt är det betalsamtal så att så fort du ringer så börjar en klocka ticka och det kostar pengar varje sekund som du är uppkopplad. Det verkar inte som att några pengar kan dras om du bara svarar när du blir uppringd, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter, till Aftonbladet Morgon.

Pratar om kläder

Samtalen kommer från ett stort antal nummer. Aftonbladet TV har ringt upp två av de vanligaste för att försöka få kontakt med bedragarna. Jakten har dock varit resultatlös.

På Somalia-numret som vi ringer hörs en engelsktalande kvinna som verkar läsa ur en bok.

När vi ringer till Seychellerna svarar en man först ”Hello” på engelska. Sedan följer dock bara ohörbart mummel. Efter ytterligare en stund hörs en kvinna som på engelska med indisk brytning pratar om klädesplagg.

Över tiotusen kan ha drabbats

Det är inte första gången som svenskar drabbas av bedrägeriförsök av den här typen. Men enligt Jan Olsson har ovanligt många nåtts av samtalen denna gång.

– Senast vi hade något liknande var för två-tre år sedan. Men den här omfattningen har jag aldrig sett tidigare, säger han.

Exakt hur många telefonkunder som blivit utsatta är oklart. I appen Truecaller, som kan användas för att identifiera bluffsamtal, har åtminstone ett av numren på måndagsförmiddagen flaggats som spam nästan 12 000 gånger. Antalet drabbade kan alltså sannolikt räknas i åtskilliga tusental.

– Vi håller på att skapa oss en bild över hur stor omfattningen är. Jag kan inte svara på hur många kunder som drabbats än, säger Sofia Yngwe, kommunikationschef på branschorganisationen It- och telekomföretagen.

Hon fortsätter:

– Vårt nästa steg blir att se om det finns något som operatörerna kan göra för att stoppa sådana här samtal. Om det rör sig om bedrägerier kommer det arbetet naturligtvis att ske i samarbete med polisen.

Kan få tillbaka pengar

Det är heller inte känt hur stora summor som uppringare riskerar att bli av med. Enligt telefonbolagen kan samtalen kosta allt från åtta till 80 kronor i minuten. Drabbade personer uppmanas att polisanmäla och ta kontakt med sin operatör. Företrädare för Telenor och 3 lovar att kunderna kommer att få tillbaka sina pengar, rapporterar Svenska Dagbladet. Tele2 intar samma linje, men hur jätten Telia ställer sig till återbetalning är än så länge oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM